Philippe Noiret
Data urodzenia: 1930-10-01
Miejsce urodzenia: 2006-11-23
Stan cywilny: Lille, Francja

Biografia:
Jeden z najbardziej znanych francuskich aktorów filmowych. Brał kursy sztuki aktorskiej. W 1953 roku wstąpił do Narodowego Teatru Powszechnego. W ciągu 7 lat zagrał ponad 40 ról teatralnych. W tym samym czasie stworzył duet komediowy z Jean-Pierre Darrasem. Przez długi czas grał drugoplanowe role filmowe. Dopiero po sukcesie w filmie "Szczęśliwy Aleksander" (Alexandre le bienheureux) rzucił teatr by całkowicie poświęcić się pracy w filmie. Największy sukces przyniosła mu rola w filmie "Stara strzelba". W latach dziewięćdziesiątych wrócił do występów w teatrze. Świetny w rolach ciepłych, opiekuńczych mężczyzn.
9.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.2 2001 on sam (2002) (gościnnie)
0.0 1997 Duca Signoretto
6.2
Zbrodnia nie ukarana
Getting Away with Murder
1996 Pan Hugues
6.6
Wielkie turnee
Grands ducs, Les
1996 Victor Vialat
6.2
Córka d'Artagnana
Fille de d'Artagnan, La
1994 D'Artagnan
6.1
Senator
Dimenticare Palermo
1990 Gianni Mucci
4.0
Uran
Uranus
1990 Watrin
8.3
Cinema Paradiso
Nuovo cinema Paradiso
1988 Alfredo
7.7
Złote okulary
Occhiali d'oro, Gli
1987 Dr. Fadigati
7.0
Miejmy nadzieję, że to będzie córka
Speriamo che sia femmina
1986 Leonardo
6.1
Afrykanin
L'Africain
1983 Victor
4.0
Przyjaciel Vincenta
Ami de Vincent, L'
1983 Albert Palm
5.0 1981 Athanase
6.0
Kto wykańcza europejską kuchnię?
Who Is Killing the Great Chefs of Europe?
1978 Moulineau
6.4
Pustynia Tatarów
Deserto dei Tartari, Il
1976 Generał
0.0
Niech się zacznie zabawa
Que la fête commence...
1975 Philippe d'Orléans, Regent
8.8
Tajemnica
Secret, Le
1974 Thomas Berthelot
5.7
Nie dotykaj białej kobiety!
Touche pas à la femme blanche
1974 generał Terry
8.0
Zegarmistrz od świętego Pawła
Horloger de Saint-Paul, L'
1974 Michel Descombes
7.2 1971 Louis Brezon
7.7
Życie zamku
Vie de château, La
1965 Jerome

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Philippe Noiret filmy Philippe Noiret najlepsze filmy Philippe Noiret zdjęcia Philippe Noiret galeria Philippe Noiret biografia Philippe Noiret nominacje Philippe Noiret nagrody i wyróżnienia Philippe Noiret filmografia Philippe Noiret aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.