Philip Seymour Hoffman
Data urodzenia: 1967-07-23
Miejsce urodzenia: Fairport, Nowy Jork, USA

Biografia:
Aktorstwem zainteresował się uczęszczając do Fairport High School. Dał się poznać szkolnej publiczności biorąc udział w kilku przedstawieniach, m. in. "MASH" i "Śmierci Komiwojażera". Po ukończeniu prestiżowej New York University's Tisch School of Drama imał się wielu różnych zajęć, zatrudniał się m.in. jako kelner i ochroniarz. W 1991 roku zadebiutował na dużym ekranie rolą w filmie Amy Poe "Triple Bogey on a Par 5 Hole". Przełom w karierze Philipa nastąpił rok później, gdy Martin Brest obsadził go obok Ala Pacino i Chrisa O'Donnella w przebojowym "Zapachu Kobiety". Przez lata aktor rozwijał swój niecodzienny talent aktorski, występując w wielu filmach a także na deskach teatru, zbierając znakomite recenzje od krytyków i publiczności, prezentując doskonały warsztat i udowadniając wielką wszechstronność. Zagrał w tak znanych obrazach jak "Boogie Nights", "Magnolia", "Big Lebowski", "Utalentowany pan Ripley" czy "Czerwony smok". Jest laureatem m.in. Chlotrudis Awards i Gertrudis Award, przyznawanych wybitnym młodym aktorom. Mieszka w Nowym Jorku, na Manhattanie.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Lancaster Dodd
6.4
Mistrz
The Master
2012 Lancaster Dodd
0.0 2011 Robert
6.0 2010 Jack
7.8
Radio na fali
Boat That Rocked, The
2009 Jack
7.9 2002 (2006) (gościnnie) (on sam)
6.2
Hollywood atakuje
State and Main
2000 Joseph Turner White
7.7
Utalentowany pan Ripley
Talented Mr. Ripley, The
1999 Jack
7.3
Bez skazy
Flawless
1999 Rusty Zimmerman
8.7 1999 (gościnnie) (on sam)
7.7
Big Lebowski
Big Lebowski, The
1998 Jack
7.8 1998 Jack
8.0 1998 Jack
6.3
Córka mafii
Montana
1998 Duncan
7.2 1997 Jack
8.0 1997 Joseph Plumb Martin
6.6 1996 Dusty
7.7
Kiedy mężczyzna kocha kobietę
When a Man Loves a Woman
1994 Gary
7.5
Naiwniak
Nobody's Fool
1994 Oficer Raymer
6.5
Znaleźne
Money for Nothing
1993 Cochran
6.6
Ucieczka gangstera
Getaway, The
1993 Frank Hansen
8.1
Zapach kobiety
Scent of a Woman
1992 Jack
6.3
Cudotwórca
Leap of Faith
1992 Matt
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Philip Seymour Hoffman filmy Philip Seymour Hoffman najlepsze filmy Philip Seymour Hoffman zdjęcia Philip Seymour Hoffman galeria Philip Seymour Hoffman biografia Philip Seymour Hoffman nominacje Philip Seymour Hoffman nagrody i wyróżnienia Philip Seymour Hoffman filmografia Philip Seymour Hoffman aktor Philip Seymour Hoffman reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.