Peter Jackson
Data urodzenia: 1961-10-31
Miejsce urodzenia: Pukerua Bay, Nowa Zelandia
Stan cywilny: żona Fran Walsh (od 1987), 2 dzieci: syn Billy (ur. 1995) i córka Katie (ur. 1996)

Biografia:
Można stwierdzić, że miłość do tworzenia filmów tkwiła w nim od dziecka, zwłaszcza do horrorów, urodził się w Halloween. Nie skończył żadnej szkoły, porzucił edukację w wieku 17 lat. Jego pierwszym filmem był "Bad Taste" nakręcony w 1987 wyłącznie z funduszy Jacksona. Prawdziwym przełomem okazały się jednak "Martwica Mózgu" w 1992 i słynne "Niebiańskie istoty". Ten drugi film przyniósł mu nominację do oskara za scenariusz. Chyba jednak każdy przyzna, że największe uznanie ( jak dotąd) przyniosła mu ekranizacja powieści J.R.R Tolkiena - " Władca Pierścieni". Przygotowywał się do tego kilka lat. Obecnie jego plany to pewien niskobudżetowy film oraz remake "King Konga". Próbował go zrobić już kilka lat temu, ale nie cieszył się wtedy tak dużą popularością jak obecnie i nie chciano mu powierzyć tego zadania. Jako aktora mogliśmy go już również podziwiać. Ostatnio we "Władcy Pierścieni". W "Drużynie Pierścienia" jako pijaka pod Karczmą w Bree, a w "Dwóch Wieżach" jako członka plemienia Dzikich Ludów.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.9
Hobbit: Niezwykła podróż (2012)
The Hobbit: An Unexpected Journey
7.1
Nostalgia anioła (2009)
Lovely Bones, The
8.4
Władca Pierścieni: Powrót Króla (2003)
Lord of the Rings: The Return of the King, The
8.2
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (2001)
Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The
7.0
Przerażacze (1996)
Frighteners, The
7.5
Niebiańskie stworzenia (1994)
Heavenly Creatures
7.1

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Peter Jackson (gościnnie)
7.1
Nostalgia anioła
Lovely Bones, The
2009 Peter Jackson (gościnnie)
8.5 2004 Peter Jackson (gościnnie)
8.0
Ekipa
Entourage
2004 Peter Jackson (gościnnie)
8.4
Władca Pierścieni: Powrót Króla
Lord of the Rings: The Return of the King, The
2003 Peter Jackson (gościnnie)
8.2
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The
2001 Peter Jackson (gościnnie)
7.0
Przerażacze
Frighteners, The
1996 Peter Jackson (gościnnie)
7.5
Niebiańskie stworzenia
Heavenly Creatures
1994 Peter Jackson (gościnnie)
7.1
Martwica mózgu
Braindead
1992 Peter Jackson (gościnnie)
8.3 1992 Peter Jackson (gościnnie)
7.2
Starsky i Hutch
Starsky & Hutch
1975 Peter Jackson (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Peter Jackson filmy Peter Jackson najlepsze filmy Peter Jackson zdjęcia Peter Jackson galeria Peter Jackson biografia Peter Jackson nominacje Peter Jackson nagrody i wyróżnienia Peter Jackson filmografia Peter Jackson aktor Peter Jackson reżyser Peter Jackson scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.