Pedro Almodóvar
Data urodzenia: 1949-09-24
Miejsce urodzenia: Calzada de Calatrava, Hiszpania

Biografia:
Almodovar jest po Bunuelu, Berlandze i Saurze najbardziej zanym hiszpańskim reżyserem. Nazywa się go "Bunuelem w stylu punk". Nie stać było go na studia filmowe. Zatrudnił się w telekomunikacji i za pierwsze pieniądze kupił kamerę 8 mm. Zaczynał od amatorskich filmów pornograficznych. Wkrótce stał się gwiazdą "La Movida" pop kulturalnego ruchu panującego w Madrycie lat 70. Odkrył dla kina Antonio Banderasa.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.6
Skóra, w której żyję (2011)
Piel que habito, La
7.4
Przerwane objęcia (2009)
Abrazos rotos, Los
7.8
Wszystko o mojej matce (1999)
Todo sobre mi madre
7.7
Drżące ciało (1997)
Carne trémula
7.4
Kwiat mego sekretu (1995)
Flor de mi secreto, La
7.6
Wysokie obcasy (1991)
Tacones lejanos
7.5
7.8
Kobiety na skraju załamania nerwowego (1988)
Mujeres al borde de un ataque de nervios
7.5
Prawo pożądania (1987)
Ley del deseo, La
7.8
Czym sobie na to wszystko zasłużyłam? (1984)
¿Qué he hecho yo para merecer esto?!!
7.6
Pośród ciemności (1984)
Entre tinieblas
7.1
Labirynt namiętności (1982)
Laberinto de pasiones
7.1
Pepi, Luci, Bom i inne dziewczyny z dzielnicy (1980)
Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.6
Skóra, w której żyję
Piel que habito, La
2011 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.4
Przerwane objęcia
Abrazos rotos, Los
2009 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.1 2009 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.8
Wszystko o mojej matce
Todo sobre mi madre
1999 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.7
Drżące ciało
Carne trémula
1997 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.4
Kwiat mego sekretu
Flor de mi secreto, La
1995 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.3 1993 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.5
Zwiąż mnie
¡Átame!
1990 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.8
Kobiety na skraju załamania nerwowego
Mujeres al borde de un ataque de nervios
1988 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.5
Prawo pożądania
Ley del deseo, La
1987 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.2 1986 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.8
Czym sobie na to wszystko zasłużyłam?
¿Qué he hecho yo para merecer esto?!!
1984 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.6
Pośród ciemności
Entre tinieblas
1984 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.1
Labirynt namiętności
Laberinto de pasiones
1982 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
7.1
Pepi, Luci, Bom i inne dziewczyny z dzielnicy
Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón
1980 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
6.0 1976 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
5.7 1975 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
6.0 1975 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
4.0 1975 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
4.0 1975 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)
5.8 1974 Nauczyciel ceremonii(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Pedro Almodóvar filmy Pedro Almodóvar najlepsze filmy Pedro Almodóvar zdjęcia Pedro Almodóvar galeria Pedro Almodóvar biografia Pedro Almodóvar nominacje Pedro Almodóvar nagrody i wyróżnienia Pedro Almodóvar filmografia Pedro Almodóvar aktor Pedro Almodóvar reżyser Pedro Almodóvar scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.