Nicholas Turturro
Data urodzenia: 1962-01-29
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Jami Biunno (1984 - 1995, rozwód), córka Erica; 2. Lissa Espinosa (od 1996), dziecko

Biografia:
Najmłodszy z trójki rodzeństwa, w tym młodszy o pięć lat od swojego sławnego brata John'a Turturro, również aktora, Nicholas urodził się 29 stycznia 1962 roku w Nowym Jorku w USA. Dorastał w nowojorskiej dzielnicy Queens. Po nauce w szkole katolickiej przez dwa lata uczył się na Adelphi University (wydział teatrologiczny), jednak porzucił naukę, by ożenić się z Jami Biunno i pomóc jej w wychowywaniu córki, Erici. Para potem się rozwiodła. Kiedy Nick pracował w St. Moritz Hotel w Nowym Jorku zdecydował się zrobić coś ze swoim życiem. Dzięki wstawiennictwu brata John'a zdobył rolę w filmie Spike'a Lee "Do the Right Thing" (1989). Spike był pod wrażeniem talentu Nick'a i zaangażował go do swojego nastepnego obrazu - "Czarny blues" (1990) - gdzie Nick wystąpił u boku swojego brata. Bracia spotkali się jeszcze na planach dwóch innych filmów Lee - "Malaria" (1991) oraz "Malcolm X" (1992). Nick szybko jednak uniezależnił się od brata. Zagrał w "Gangu z Federal Hill" (1994) oraz "Nadbagażu" (1997). Popularność i uznanie zdobył dzięki roli detektywa James'a Martinez'a w serialu "Nowojorscy gliniarze" (1993). Jego rola miała trafić do David'a Caruso, ale ten nagle wycofał się z projektu. Nick zastąpił go więc i zagościł na ekranach przez siedem sezonów. Nick ma jednak także doświadczenie w dramatach, zagrał gościnnie m.in. młodego Al'a Capone w filmie "Młody Indiana Jones: Tajemnica bluesa". Pojawił się także w takich serialach jak: "Prawo i porządek", "Prawnicy z Miasta Aniołów", "The Twilight Zone" czy "Brygada ratunkowa". Miał też okazje zabłysnąć poczuciem humoru, kiedy wystąpił w "The Drew Carey Show". Nick grywa także na scenie. Nie ucieka jednak od swoich rodzinnych korzeni. Często partneruje bratu John'owi, miał także okazję wystąpić u boku swojej kuzynki, Aidy. Pojawiał się na ekranie także w towarzystwie swojej mamy
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Goya (gościnnie)
4.6 2011 Goya (gościnnie)
6.7 2010 Goya (gościnnie)
5.5 2010 Goya (gościnnie)
5.5 2010 Goya (gościnnie)
3.5 2009 Goya (gościnnie)
0.0 2009 Goya (gościnnie)
7.9
Białe kołnierzyki
White Collar
2009 Delancy (gościnnie)
7.9
Tożsamość szpiega
Burn Notice
2007 Goya (gościnnie)
8.0 2002 Goya (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Goya (gościnnie)
7.8
Brygada ratunkowa
Third Watch
1999 Goya (gościnnie)
6.9
Nadbagaż
Excess Baggage
1997 Goya (gościnnie)
7.6
Drew Carey Show
Drew Carey Show, The
1995 Goya (gościnnie)
6.4
Dotyk anioła
Touched by an Angel
1994 Goya (gościnnie)
7.6 1993 Goya (gościnnie)
7.2
Kroniki młodego Indiany Jonesa
Young Indiana Jones Chronicles, The
1992 Goya (gościnnie)
7.7
Malaria
Jungle Fever
1991 Goya (gościnnie)
6.9
Czcigodni mordercy
Men of Respect
1990 Goya (gościnnie)
7.8
Czarny blues
Mo' Better Blues
1990 Goya (gościnnie)
7.7
Rób co należy
Do the Right Thing
1989 Goya (gościnnie)
5.7 1986 Goya (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Nicholas Turturro filmy Nicholas Turturro najlepsze filmy Nicholas Turturro zdjęcia Nicholas Turturro galeria Nicholas Turturro biografia Nicholas Turturro nominacje Nicholas Turturro nagrody i wyróżnienia Nicholas Turturro filmografia Nicholas Turturro aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.