Morgan Freeman
Data urodzenia: 1937-06-01
Miejsce urodzenia: Memphis, Tennessee, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Jeanette Adair Bradshaw (22.10.1967 - 18.11.1979, rozwód), 2 synów: Alfonso (ur. 13.09.1959) i Saifoulaye; 2. Myrna Colley-Lee (16.06.1984 - 15.09.2010, rozwód), córka Morgana

Biografia:
Cieszący się dużym uznaniem aktor, który zaczynał karierę od występów w musicalach. Zanim podjął naukę w szkole aktorskiej, spędził pięć lat w US Air Force. W 1968 roku zadebiutował na scenie jako Rudolph w "Hello, Dolly" - wersji z udziałem Pearl Bailey. Następnie grywał w dramatach szekspirowskich oraz pojawił się w szeregu interesujących produkcji brodwayowskich i off-brodwayowskich. We wczesnych latach 70-tych stał się popularną postacią telewizyjnego programu edukacyjnego dla dzieci, "The Eletric Company", emitowanego przez PBS. Na dużym ekranie pojawił się w roku 1971 w filmie "Who Says I Can't Ride a Rainbow?" Przez lata był obsadzany w jednakowych, schematycznych rolach, dopóki nie otrzymał nominacji do Oscara i Złotego Globu dla najlepszego aktora drugoplanowego za udział w filmie "Street Smart"(1987). Drugą nominację do Oscara oraz status gwiazdy zyskał w 1990 r., kiedy to zagrał w uroczej komedii "Wożąc panią Daisy". Potem wystąpił w takich szlagierach kinowych jak "Chwała", "Robin Hood: Książę Złodziei", czy "Bez przebaczenia". W 1993 r. zadebiutował jako reżyser, realizując film "Bopha", opowiadający o czarnoskórym policjancie i jego synu, prześladowanych przez zwolenników apartheidu. Rok później zagrał w "Skazanych na Shawshank", za co został wyróżniony nominacją do Oscara dla najlepszego aktora. Ogromną popularność zdobył dzięki występowi w słynnym thrillerze "Siedem" Davida Finchera, gdzie wcielił się w postać policjanta tropiącego (wraz z Bradem Pittem) seryjnego zabójcę. Freeman jest jednym z niewielu czarnoskórych aktorów amerykańskich, którym reżyserzy (jak Clint Eastwood, czy Brian De Palma) dają znaczną swobodę twórczą w konstruowaniu kreowanych postaci i pozwalają przy tym na wykraczanie poza utarte schematy, wynikające z koloru skóry.
9.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2014 Lucius Fox
0.0 2012 Lucius Fox
8.0
Mroczny Rycerz powstaje
Dark Knight Rises, The
2012 Lucius Fox
7.1
Red
2010 Lucius Fox
0.0 2010 Lucius Fox
8.7 2010 Lucius Fox
6.1
Plan prawie doskonały
Maiden Heist, The
2009 Lucius Fox
6.6
Złodziejski kodeks
Thick as Thieves
2009 Lucius Fox
9.0 2009 Lucius Fox
6.7 2008 Lucius Fox
10.0 2004 Lucius Fox
10.0 2004 Lucius Fox
7.1
Bez przedawnienia
High Crimes
2002 Lucius Fox
7.0
W sieci pająka
Along Came a Spider
2001 Lucius Fox
6.4
Siostra Betty
Nurse Betty
2000 Lucius Fox
6.4
Bunt
Mutiny
1999 Lucius Fox
8.7 1999 Lucius Fox
6.9
Dzień zagłady
Deep Impact
1998 Lucius Fox
6.2
Powódź
Hard Rain
1998 Lucius Fox
10.0 1998 Lucius Fox
7.7 1997 Lucius Fox
7.4
Kolekcjoner
Kiss the Girls
1997 Lucius Fox
7.4 1997 Lucius Fox
6.4 1997 Lucius Fox
6.3
Reakcja łańcuchowa
Chain Reaction
1996 Lucius Fox
8.5
Siedem
Se7en
1995 Lucius Fox
6.6
Epidemia
Outbreak
1995 Lucius Fox
8.9
Skazani na Shawshank
Shawshank Redemption, The
1994 Lucius Fox
8.1
Bez przebaczenia
Unforgiven
1992 Lucius Fox
8.3 1992 Lucius Fox
7.3
Robin Hood: Książę złodziei
Robin Hood: Prince of Thieves
1991 Lucius Fox
6.3
Fajerwerki próżności
Bonfire of the Vanities, The
1990 Lucius Fox
7.6 1990 Lucius Fox
7.2
Wożąc panią Daisy
Driving Miss Daisy
1989 Lucius Fox
7.9
Chwała
Glory
1989 Lucius Fox
6.6
Przystojniak
Johnny Handsome
1989 Lucius Fox
8.1 1988 Lucius Fox
6.7
Cwaniak
Street Smart
1987 Lucius Fox
4.0 1985 Lucius Fox
6.3 1985 Lucius Fox
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 Lucius Fox
6.5
Harry i syn
Harry and Son
1984 Lucius Fox
6.6 1981 Lucius Fox
7.6 1980 Lucius Fox
5.5 1971 Lucius Fox

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Morgan Freeman filmy Morgan Freeman najlepsze filmy Morgan Freeman zdjęcia Morgan Freeman galeria Morgan Freeman biografia Morgan Freeman nominacje Morgan Freeman nagrody i wyróżnienia Morgan Freeman filmografia Morgan Freeman aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.