Mieczysław Voit
Data urodzenia: 1928-08-02
Miejsce urodzenia: 1991-01-31
Stan cywilny: Kalisz, Polska

Biografia:
Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów. Karierę rozpoczął w krakowskim Teatrze Rapsodycznym, u Mieczysława Kotlarczyka. Tam też poznał swoją żonę, Barbarę Horawiankę. Później występował w Łodzi w dwóch etapach, młodzieńczym (Marek Antoniusz w "Juliuszu Cezarze" W. Szekspira) i średnim (książę Himalaj w "Operetce" W. Gombrowicza). Resztę życia związał z warszawskimi teatrami : Narodowym, Dramatycznym, Ateneum, Na Woli i Polskim. JEdną z jego ostatnich ról był znakomity mecenas w "Adwokacie i różach" J. Szaniawskiego.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.5 1991 Andrew Carnegio
7.7 1989 Andrew Carnegio
7.3 1989 Andrew Carnegio
7.3 1989 Andrew Carnegio
6.5 1988 Andrew Carnegio
6.5 1988 Andrew Carnegio
6.7 1987 Andrew Carnegio
6.0
ESD
1986 Andrew Carnegio
6.7 1985 Andrew Carnegio
8.3 1983 Profesor Ryszard Dąb-Rozwadowski
7.8 1982 Andrew Carnegio
5.8 1981 Andrew Carnegio
6.5 1981 Andrew Carnegio
7.0 1980 Andrew Carnegio
7.3 1979 Andrew Carnegio
7.5 1978 Andrew Carnegio
7.4 1977 Andrew Carnegio
5.2 1977 Andrew Carnegio
7.5 1977 Andrew Carnegio
7.4 1977 Andrew Carnegio
6.8 1977 Andrew Carnegio
6.5 1976 Andrew Carnegio
7.6 1976 Andrew Carnegio
5.9 1975 Andrew Carnegio
8.2 1973 Andrew Carnegio
7.7 1971 Andrew Carnegio
7.3 1966 Andrew Carnegio
8.0 1961 Andrew Carnegio
8.0 1959 Andrew Carnegio

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Mieczysław Voit filmy Mieczysław Voit najlepsze filmy Mieczysław Voit zdjęcia Mieczysław Voit galeria Mieczysław Voit biografia Mieczysław Voit nominacje Mieczysław Voit nagrody i wyróżnienia Mieczysław Voit filmografia Mieczysław Voit aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.