Mieczysław Hryniewicz
Data urodzenia: 1949-08-31
Miejsce urodzenia: Wąsosz, Polska
Stan cywilny: żona Ewa

Biografia:
Mieczysław Hryniewicz w 1973 r. ukończył PWST w Warszawie. Jego profesorem był m.in. Ignacy Gogolewski. Debiutował w telewizji w 1973 r. w serialu TV "Droga", natomiast po raz pierwszy na dużym ekranie zagrał w filmie kryminalnym "Zapis zbrodni" (1974) Andrzeja Trzosa-Rastawieckiego. Każda kolejna rola była dla niego wyzwaniem. Stał się bardziej znany z serialu TVP "Zmiennicy" (1986) Stanisława Barei, gdzie zagrał główną rolę taksówkarza Jaceka Żytkiewicza jeżdżącego po Warszawie, a jego zmiennikiem była młoda dziewczyna w przebraniu mężczyzny. Dla tej właśnie roli zrzucił 12 kilogramów. Ponieważ wyrobił sobie opinię wielkiego podróżnika krążącego wraz z żoną między Warszawą, Poznaniem, Gorzowem i nawet Francją, często przygotowane specjalnie dla niego role przez reżyserów go omijają, gdyż twórcy filmów myślą, że jest on wtedy poza granicami kraju. Przez wiele lat musiał się imać różnych zawodów, bo ze sztuki nie dało się wyżyć. Użyczył swojego głosu bohaterom bajek na płytach dla dzieci, był malarzem budowlańcem, konferansjerem, kierowcą dziesięciotonowej ciężarówki, prowadził firmę typu "taniej kupić, drożej sprzedać". Nigdy jednak się nie załamywał. Powrócił do telewizji, a dzięki serialowi TVP "Na wspólnej" (2002-) jako Włodek Zięba, mąż Marii zyskał na popularności.
7.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
3.5 2010 Agent
7.6 2010 Strażnik Kazimierz
6.7 2010 Kierownik ośrodka (gościnnie)
7.9 2007 Właściciel hotelu (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Alojzy, dyrektor klubu (gościnnie)
5.3 2002 Karczmarz (gościnnie)
5.5 2002 Dyspensator w pałacu Winicjusza
5.8 2002 Poeta na wiecu w Moskwie (gościnnie)
5.3 2001 Dyspensator
7.2 2001 Ksiądz Marian Tokarzewski
6.6 1999 Taksówkarz (gościnnie)
6.9 1998 Gangster Dzięcioł (gościnnie)
7.6 1995 Gorzelak
6.7 1995
5.1 1993 Taksówkarz (gościnnie)
6.3 1993 Marek, kuzyn Piotrowskich
6.3 1991 Mechanik
7.0 1990 Bouli (polski dubbing)
7.5 1988 kierowca bączka
7.6 1988 Kolejarz (niewymieniony w czołówce)
7.6 1987 Pasażer zatrzymanego pociągu
7.7 1987 Zabity kierowca ciężarówki
8.2 1987
7.9 1987 Michał Wiatrus
7.7 1986 Jacek Żytkiewicz
6.1 1985 Dziennikarz
6.4 1984 góral
6.9 1983 Mietek Radziszewski
7.8
Dom
1980 Czesio, szwagier Prokopa
7.3 1979 Ksiądz-posłaniec
8.0 1979 Chłopak Na zabawie
7.3 1979 Radziszewski
7.4 1977 Kalinka
7.8 1976 Student
6.5 1976 Sułek
6.3 1975 Henryk
6.7 1975 robotnik
6.8 1973 Kajtek

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Mieczysław Hryniewicz filmy Mieczysław Hryniewicz najlepsze filmy Mieczysław Hryniewicz zdjęcia Mieczysław Hryniewicz galeria Mieczysław Hryniewicz biografia Mieczysław Hryniewicz nominacje Mieczysław Hryniewicz nagrody i wyróżnienia Mieczysław Hryniewicz filmografia Mieczysław Hryniewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.