Michelle Pfeiffer
Data urodzenia: 1958-04-29
Miejsce urodzenia: Santa Ana, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Peter Horton (05.10.1981 - 01.10.1988, rozwód); 2. David E. Kelley (od 13.11.1993), syn John Henry (ur. 05.08.1994)

Biografia:
Aktorka filmowa, u której uroda i talent idą w parze, czyniąc z niej jedną z największych gwiazd kina. Trafiła do filmu w 1980 roku. W 1982r. zwróciła na siebie uwagę rolą głównej bohaterki w "Grease 2". Film nie zyskał uznania krytyki, wysoko oceniono jednak poziom gry Pfeiffer. Do grona najpopularniejszych aktorek amerykańskich dołączyła dzięki udziałowi w "Czarownicach z Eastwick"(1987), gdzie partnerowała Cher, Susan Sarandon oraz Jackowi Nicholsonowi. Rola Madame De Tourvel w "Niebezpiecznych związkach(1988) przyniosła jej pierwszą nominację do Oscara. Występ we "Wspaniałych Baker Boys"(1989) umocnił pozycję Pfeiffer w Hollywood oraz zaowocował nagrodą Złotego Globu. W 1990 r. zagrała u boku Seana Connery w "Wydziale Rosja", za co otrzymała nominację do Złotego Globu. Dwa lata później wcieliła się w postać kobiety - kota w "Batmanie", który okazał się wielkim hitem kinowym. Przychylność krytyki zyskała sobie rolą hrabiny Oleńskiej w dramacie kostiumowym Martina Scorsese, "Wiek niewinności"(1995). Dużym powodzeniem u publiczności cieszyła się jej rola nauczycielki w "Młodych gniewnych". Stworzyła tam wyrazistą i sugestywną kreację, dzięki czemu ta nieskomplikowana historia o problemach z tzw. Trudną młodzieżą stała się przebojem roku 1995. Pfeiffer jest też producentką filmową - w jej firmie, Via Rose, powstały m.in. "Szczęśliwy dzień"(1996), "Love Field", "Tysiąc akrów"(1997) oraz "Głębia oceanu"(2000).
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.0
Mroczne cienie
Dark Shadows
2012 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
10.0
Sylwester w Nowym Jorku
New Year's Eve
2011 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
6.4 2009 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
8.5 2004 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.2
Co kryje prawda
What Lies Beneath
2000 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
6.8
Tylko miłość
Story of Us, The
1999 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.4
Głębia oceanu
Deep End of the Ocean, The
1999 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.4
Książę Egiptu
Prince of Egypt, The
1998 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.4 1998 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.1
Miłość z marzeń
To Gillian on Her 37th Birthday
1996 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.7 1996 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.5
Młodzi gniewni
Dangerous Minds
1995 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.0
Wilk
Wolf
1994 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
9.0
Kobiety Hollywood
Hollywood Women
1994 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.4
Pole miłości
Love Field
1992 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.4
Powrót Batmana
Batman Returns
1992 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.2 1992 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.4
Frankie i Johnny
Frankie and Johnny
1991 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
6.8
Wydział Rosja
Russia House, The
1990 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
8.0
Niebezpieczne związki
Dangerous Liaisons
1988 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.2
Czarownice z Eastwick
Witches of Eastwick, The
1987 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.8
Biografie
Biography
1987 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
6.1
Słodka wolność
Sweet Liberty
1986 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
6.7
Ucieczka w noc
Into the Night
1985 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.3
Zaklęta w sokoła
Ladyhawke
1985 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
6.2 1982 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
6.8 1981 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.8 1980 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
5.0 1979 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)
7.2 1978 Mindy Simmons (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Michelle Pfeiffer filmy Michelle Pfeiffer najlepsze filmy Michelle Pfeiffer zdjęcia Michelle Pfeiffer galeria Michelle Pfeiffer biografia Michelle Pfeiffer nominacje Michelle Pfeiffer nagrody i wyróżnienia Michelle Pfeiffer filmografia Michelle Pfeiffer aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.