Michał Pawlicki
Data urodzenia: 1932-09-29
Miejsce urodzenia: 2000-09-29
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Aktor i reżyser teatralny. W 1954 roku został absolwentem Wydziału Aktorskiego PWST w Łodzi, a w 1968 r. ukończył Wydział reżyserski PWST w Warszawie. W latach 1954-63 występował w Teatrze Nowym w Łodzi, w latach 1963-73 w Teatrze Polskim w Warszawie, w latach 1974-78 w stołecznym Teatrze Nowym. Był dyrektorem i kierownikiem artystycznego Teatru śląskiego im. Wyspiańskiego w Katowicach w latach 1978-81. W ostatnich latach życia występował w Teatrze Narodowym w Warszawie. Był wykładowcą na Wydziale Aktorskim PWSFTviT w Łodzi, w latach 1984-89 jego dziekanem. Zmarł 29 września 2000 w Warszawie.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.5 2002 Chrześcijanin (niewymieniony w czołówce)
5.3 2001 Chrześcijanin(niewymieniony w czołówce)
7.0 2000 Dziadek Dawida
5.6 1998 Profesor Leim
6.8 1998 Gustaw Józef Wolf
7.6 1996 święty Piotr
7.6 1995 Andryszek
4.9 1995 ojciec Ireny
7.5 1995 Alfred Ratyński, były szef mafii narkotykowej (gościnnie)
5.2 1995 Profesor Politechniki Warszawskiej (gościnnie)
5.1 1993 Członek rady nadzorczej banku
6.7 1993 Władysław Szymański
5.8 1991
6.0 1990 Berthier
7.4 1989 Wojewoda
6.5 1988 Von Lotz
7.2 1988 Garozub
6.9 1987 Kierownik zespołu filmowego
6.7 1986 Bohatyrowicz Anzelm
7.0 1986 Bohatyrowicz Anzelm
7.7 1984 Prezes Franciszek Żwirski
7.8
Dom
1980 Ksiądz Andrzej, jasnowidz (gościnnie)
7.6 1977 Prokurator Szypuła
6.5 1976 Sznajder
6.9 1969 Wielki Mistrz

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Michał Pawlicki filmy Michał Pawlicki najlepsze filmy Michał Pawlicki zdjęcia Michał Pawlicki galeria Michał Pawlicki biografia Michał Pawlicki nominacje Michał Pawlicki nagrody i wyróżnienia Michał Pawlicki filmografia Michał Pawlicki aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.