Michał Bajor
Data urodzenia: 1957-06-13
Miejsce urodzenia: Głuchołazy, Polska

Biografia:
Wybitny polski aktor i piosenkarz. Syn aktora-lalkarza Ryszarda Bajora i brat aktora Piotra. Będąc uczniem występował jako piosenkarz m. in. na festiwalach w Zielonej Górze, Opolu, Sopocie i Kołobrzegu. W 1979 roku zadebiutował na scenie Teatru Ateneum w sztuce "Equus" P.Shaffera. Rok później ukończył PWST w Warszawie. W latach 1980-94 aktor Teatru Ateneum w Warszawie. Od drugiej połowy lat 80-tych występuje przede wszystkim z własnymi recitalami, często wzorowanymi na stylu i repertuarze piosenkarzy francuskich. Nagrał kilka płyt, występował w filmach, śpiewał w musicalach. Za wszechstronne osiągnięcia w teatrze, filmie i na estradzie otrzymał nagrodę im. S. Wyspiańskiego (1985). "Quo vadis" jest powrotem artysty, na plan filmowy. Ostatnie filmy, w których wystąpił powstały przed 10 laty ("Niemoralna historia" B. Sass, "Ucieczka z kina Wolność" W. Marczewskiego).
7.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.5 2002 Neron
4.7 2002 Pies Tamino (głos) (gościnnie)
5.3 2001 Neron
6.3 1996 Buk
7.8 1990 Krytyk filmowy
6.5 1988 Książę Fryderyk
7.5 1985 Aspirant Krank
7.7 1984 Aplikant Miecio
7.0 1982 Fred

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Michał Bajor filmy Michał Bajor najlepsze filmy Michał Bajor zdjęcia Michał Bajor galeria Michał Bajor biografia Michał Bajor nominacje Michał Bajor nagrody i wyróżnienia Michał Bajor filmografia Michał Bajor aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.