Michael J. Fox
Data urodzenia: 1961-06-09
Miejsce urodzenia: Edmonton, Kanada
Stan cywilny: żona Tracy Pollan (od 16.07.1988), 4 dzieci: Sam Michael (ur. 1989), córki bliźniaczki Schuyler Frances i Aquinnah Kathleen (ur. 1995), Esme Annabelle (ur. 03.11.2001)

Biografia:
Ten obdarzony chłopięcą urodą aktor, przez długie lata grywał niedojrzałych mężczyzn lub podrostków, wkraczających dopiero w dorosłe życie. Karierę zawodową rozpoczął wcześnie - w wieku piętnastu lat, występem w serialu telewizyjnym "Leo and Me". Tuż po swoich 18-tych urodzinach rzucił szkołę i wyprowadził się Vancouver do Los Angeles, gdzie był angażowany do kilku popularnych seriali, z których największy rozgłos zdobyły "Więzy rodzinne"(1982 - 89). Za udział w tej komedii obyczajowej Michael trzykrotnie otrzymywał nagrodę Emmy. Nie poprzestał jednak wyłącznie na występach w telewizji. W 1985 r. zagrał w "Powrocie do przyszłości" Roberta Zemeckisa. Ta komediowa opowieść o nastolatku odbywającym podróż w czasie ingerującym w przeszłość swoich rodziców, zyskała taką przychylność widzów że doczekała się kontynuacji: w 1989 r. zrealizowano "Powrót do przyszłości II", a w 1990 r. - "Powrót do przyszłości III". Michael zagrał jeszcze wiele ról nieco infantylnych, choć nie pozbawionych wdzięku młodzieńców. Najpoważniejszą próbą przełamania tego stereotypowego wizerunku filmowego był udział w "Ofiarach wojny" Briana De Palmy - opartym na faktach dramacie z czasów wojny w Wietnamie.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.6
Opowieści z krypty (1989)
Tales from the Crypt

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Louis Canning (gościnnie)
8.0
Żona idealna
The Good Wife
2009 Louis Canning (gościnnie)
8.0
Orły z Bostonu
Boston Legal
2004 Louis Canning (gościnnie)
7.6 2001 Dr Kevin Casey (gościnnie)
8.7 1999 Louis Canning (gościnnie)
7.0
Przerażacze
Frighteners, The
1996 Louis Canning (gościnnie)
8.1 1996 Louis Canning (gościnnie)
7.7
Brooklyn Boogie
Blue in the Face
1995 Louis Canning (gościnnie)
6.8
Zimnokrwisty
Coldblooded
1995 Louis Canning (gościnnie)
10.0 1994 Louis Canning (gościnnie)
10.0 1992 Louis Canning (gościnnie)
8.3 1992 Louis Canning (gościnnie)
7.0
Doktor Hollywood
Doc Hollywood
1991 Louis Canning (gościnnie)
7.6
Powrót do przyszłości III
Back to the Future Part III
1990 Louis Canning (gościnnie)
9.8 1990 Louis Canning (gościnnie)
10.0 1989 Louis Canning (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Louis Canning (gościnnie)
6.2 1985 Louis Canning (gościnnie)
9.0 1984 Louis Canning (gościnnie)
10.0 1982 Louis Canning (gościnnie)
8.2 1982 Louis Canning (gościnnie)
7.4
Szaleństwa o północy
Midnight Madness
1980 Louis Canning (gościnnie)
7.0 1980 Louis Canning (gościnnie)
8.5 1980 Louis Canning (gościnnie)
7.0 1979 Louis Canning (gościnnie)
6.2 1979 Louis Canning (gościnnie)
6.8 1977 Louis Canning (gościnnie)
6.5
Statek miłości
Love Boat, The
1977 Louis Canning (gościnnie)
10.0 1976 Louis Canning (gościnnie)
6.0 1976 Louis Canning (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Michael J. Fox filmy Michael J. Fox najlepsze filmy Michael J. Fox zdjęcia Michael J. Fox galeria Michael J. Fox biografia Michael J. Fox nominacje Michael J. Fox nagrody i wyróżnienia Michael J. Fox filmografia Michael J. Fox aktor Michael J. Fox reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.