Michael Clarke Duncan
Data urodzenia: 1957-12-10
Miejsce urodzenia: Chicago, Illinois, USA

Biografia:
Mierzący ponad dwa metry wzrostu i ważący 136 kilogramów Michael Clarke Duncan w Hollywood często bywa nazywany "Wielkim Mikiem" ("Big Mike"). Mówi się o nim jako o olbrzymie z wielkim sercem i ujmującą osobowością. Publiczność kojarzy go przede wszystkim z roli Johna Coffeya z adaptacji powieści Stephena Kinga - "Zielona mila" (1999) Franka Darabonta. Otrzymał za nią nominację do Oskara za najlepszą drugoplanową kreację męską. Pojawił się również w dwóch kasowych przebojach: "Planeta małp" [01] Tma Burtonai "Król Skorpion" [02] Chucka Russella. Razem z siostr? Judith dorasta? w po?udniowej cz??ci Chicago wychowywany tylko przez matk? - Jean Duncan. W szkole ?redniej chcia? gra? w footballowej dru?ynie Chicago Bears, jednak nie pozwoli?a mu no to matka z obawy, i? mo?e sobie co? zrobi?. Swoje zainteresowania skierowa? w stron? aktorstwa. Dosta? si? na studia na Wydziale Komunikacji Uniwersytetu Stanowego Mississippi's Alcorn. Choroba matki zmusi?a go do powrotu do Chicago. Na nim spocz?? obowi?zek utrzymania rodziny. W dzie? pracowa? jako robotnik (m.in. kopa? do?y) dla kompanii Peoples Gas Company, a noc? dorabia? jako ochroniarz w nocnych klubach. W jednym z lokali spotka? producenta teatralnego, który zaanga?owa? go do ochraniania jego zespo?u. Razem z nim Duncan w po?owie lat 90. dotar? do Hollywood. Pocz?tki nie by?y obiecuj?ce. Znajduj?c si? w beznadziejnej sytuacji finansowej, Duncan zatrudni? si? w agencji ochroniarskiej (pracowa? m.in. dla Willa Smitha i Martina Lawrence'a) i jednocze?nie rozgl?da? si? za rolami filmowymi. Znalaz? sobie agenta. Coraz cz??ciej udawa?o mu si? otrzymywa? drobne epizody w serialach telewizyjnych (m.in. w operze mydlanej "The Bold and the Beautiful") oraz reklamach (m.in. piwa Budweiser). Na du?ym ekranie zaczyna? pojawiaj?c si? w rolach ochroniarzy i bramkarzy. Takie epizody otrzyma? w "The Players Club" czy w "Senatorze Bulworth" (oba 1998) Prze?om przyszed? dopiero w drugiej po?owie 1998 r. Wraz z filmem "Armageddon" oraz rol? Beara - jednego z grupy wiertniczych ratuj?cych Ziemi? przed zderzeniem z pot??nym meteorytem rozpocz??a si? jego kariera. Film odniós? ogromny sukces kasowy i rozpocz?? przyja?? Duncana z Brucem Willisem. W r?ce gwiazdora trafi?a ksi??ka Stephena Kinga - "Zielona mila" o Johnie Coffeyu - dobrodusznym olbrzymie posiadaj?cym zdolno?ci paranormalne, niewinnie skazanym na kar? ?mierci i oczekuj?cym na wykonanie wyroku. Willis dowiedzia? si?, i? re?yser Frank Darabont w?a?nie kompletuje obsad? do ekranizacji. Natychmiast do niego zadzwoni? i oznajmi? "Znalaz?em twojego Johna Coffeya". Przes?uchania i testy ekranowe Duncana wypad?y ?wietnie i by?y ochroniarz otrzyma? swoj? pierwsz? wa?n? rol?. Kreacja, któr? stworzy? przynios?a mu znakomite recenzje krytyki, uwielbienie publiczno?ci oraz szereg nagród, w tym nominacj? do Oscara oraz Z?otego Globu. Posypa?y si? propozycje. Rok po sukcesie "Zielonej mili" mo?na by?o zobaczy? Duncana ponownie obok Willisa, a tak?e Matthew Perry'ego, w komedii "Jak ugry?? 10 milionów". W roku 2001 wcieli? si? w Attara w "Planecie ma?p" Tima Burtona. Nie zabrak?o go tak?e w filmach, takich jak "Psy i koty" oraz "Spot". Na rok 2002 zapowiedziana jest premiera produkcji "The Scorpion King", gdzie gra Balthazara. W roku 2000 Duncan otrzyma? tytu? M?skiej Gwiazdy Jutra podczas zjazdu ShoWest Convention.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Leo Knox (gościnnie)
0.0 2011 Leo Knox (gościnnie)
6.0 2011 Leo Knox (gościnnie)
0.0 2011 Leo Knox (gościnnie)
4.9
Street Fighter: Legenda Chun-Li
Street Fighter: The Legend of Chun-Li
2009 Leo Knox (gościnnie)
7.8 2007 Colt (gościnnie)
7.0
Nie ma to jak hotel
Suite Life of Zack and Cody, The
2005 Leo Knox (gościnnie)
7.0 2005 Leo Knox (gościnnie)
7.7
Kości
Bones
2005 Leo Knox (gościnnie)
7.3 2004 Quinn Sullivan (gościnnie)
7.5
Dwóch i pół
Two and a Half Men
2003 Jerome 'Mad Dog' Burnett (gościnnie)
8.7 2002 Leo Knox (gościnnie)
6.8
Agencie, podaj łapę
See Spot Run
2001 Leo Knox (gościnnie)
7.1
Jak ugryźć 10 milionów
Whole Nine Yards, The
2000 Leo Knox (gościnnie)
5.7
Śniadanie mistrzów
Breakfast of Champions
1999 Leo Knox (gościnnie)
8.7
Zielona mila
Green Mile, The
1999 Leo Knox (gościnnie)
8.7 1999 Leo Knox (gościnnie)
7.6 1998 Leo Knox (gościnnie)
7.3
Odlotowy duet
Night at the Roxbury, A
1998 Leo Knox (gościnnie)
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997 Leo Knox (gościnnie)
0.0 1996 Leo Knox (gościnnie)
10.0 1996 Leo Knox (gościnnie)
5.3 1996 Leo Knox (gościnnie)
7.0 1996 Leo Knox (gościnnie)
8.0 1995 Leo Knox (gościnnie)
7.0 1993 Leo Knox (gościnnie)
8.3 1992 Leo Knox (gościnnie)
6.4
Renegat
Renegade
1992 Leo Knox (gościnnie)
7.6
Bajer z Bel-Air
Fresh Prince of Bel-Air, The
1990 Leo Knox (gościnnie)
6.5
Świat według Bundych
Married... with Children
1987 Bramkarz (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Michael Clarke Duncan filmy Michael Clarke Duncan najlepsze filmy Michael Clarke Duncan zdjęcia Michael Clarke Duncan galeria Michael Clarke Duncan biografia Michael Clarke Duncan nominacje Michael Clarke Duncan nagrody i wyróżnienia Michael Clarke Duncan filmografia Michael Clarke Duncan aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.