Michael Caine
Data urodzenia: 1933-03-14
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Patricia Haines (1955 - 1958, rozwód), córka Dominique; 2. Shakira Caine (od 08.01.1973), córka Natasha

Biografia:
Jest jednym z najwybitniejszych angielskich aktorów naszych czasów. Wystąpił w ponad 100 filmach a w wielu z nich stworzył niezapomniane kreacje, które przyniosły mu wiele nagród, w tym Oscara i Złoty Glob. Mimo, iż na dużym ekranie zadebiutował już w 1956 roku to popularność Caine zyskał dopiero 10 lat później. Wystąpił wtedy w dramacie "Alfie", w którym wcielił się w rolę tytułowego bohatera. Kreacja, którą stworzył przyniosła mu nie tylko doskonałe recenzje, ale również nominacje do wielu prestiżowych nagród w tym do Oscara i Złotego Globu. Swoją popularność Caine ugruntował występując w trzech filmach opowiadających o przygodach szpiega Harry'ego Palmera. Obrazy te cieszył się dużą popularnością na całym świecie i przyniosły aktorowi status gwiazdy. Michael Caine to aktor wszechstronny. Doskonale sprawdza się w dramatach, ale równie rewelacyjnie wypada w komediach, czy filmach sensacyjnych. W każdym z tych gatunków potrafi stworzyć przekonywującą rolę, która na długo zostaje w pamięci widzów. W 1999 roku aktor wystąpił w głośnym filmie "Wbrew regułom", gdzie wcielił się w postać doktora Wilbura Larcha. Za kreację tą otrzymał nominacje do Złotego Globu oraz statuetkę Oscara. W uznaniu swoich zasług aktorskich 16 czerwca 2000 roku  otrzymał z rąk królowej brytyjskiej tytuł szlachecki. Jest tytanem pracy. Mimo podeszłego wieku, ma już prawie 70 lat, występuje rocznie w 3 lub 4 filmach a dodatkowo zajmuje się również prowadzeniem restauracji. Obecnie posiada już 5 lokali, z czego 4 w Londynie i jeden w Miami. Caine nadal pozostaje w dobrej formie o czym świadczą choćby liczne nominacje do prestiżowych nagród, które otrzymuje do dnia dzisiejszego.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Alfred Pennyworth
0.0 2012 Alfred Pennyworth
8.0
Mroczny Rycerz powstaje
Dark Knight Rises, The
2012 Alfred
7.1 2009 Alfred Pennyworth
7.3 2007 Alfred Pennyworth
7.7 2000 Alfred Pennyworth
7.7
Wbrew regułom
Cider House Rules, The
1999 Alfred Pennyworth
6.8
Goście z zaświatów
Curtain Call
1999 Alfred Pennyworth
6.0
Krew i wino
Blood and Wine
1996 Alfred Pennyworth
6.5
Rosyjski łącznik
Midnight in St. Petersburg
1996 Alfred Pennyworth
6.1
Na zabójczej ziemi
On Deadly Ground
1994 Alfred Pennyworth
10.0 1993 Alfred Pennyworth
6.8
Poza sceną
Noises Off...
1992 Alfred Pennyworth
8.3 1992 Alfred Pennyworth
7.0
Pan Przeznaczenie
Mr. Destiny
1990 Alfred Pennyworth
7.4 1990 Alfred Pennyworth
6.2
Szok dla systemu
Shock to the System, A
1990 Alfred Pennyworth
4.4 1987 Alfred Pennyworth
6.3
Drugi świat
Whistle Blower, The
1987 Alfred Pennyworth
5.7
Ulica Półksiężyca
Half Moon Street
1986 Alfred Pennyworth
7.9
Hannah i jej siostry
Hannah and Her Sisters
1986 Alfred Pennyworth
6.1
Słodka wolność
Sweet Liberty
1986 Alfred Pennyworth
6.2
Człowiek zagadka
Jigsaw Man, The
1983 Alfred Pennyworth
7.6 1981 Alfred Pennyworth
6.1
Po tragedii Posejdona
Beyond the Poseidon Adventure
1979 Alfred Pennyworth
5.8
Rój
Swarm, The
1978 Alfred Pennyworth
7.6
O jeden most za daleko
Bridge Too Far, A
1977 Alfred Pennyworth
6.9
Srebrny interes
Silver Bears
1977 Alfred Pennyworth
5.5 1977 Alfred Pennyworth
6.3
Harry i Walter jadą do Nowego Jorku
Harry and Walter Go to New York
1976 Alfred Pennyworth
7.9
Człowiek, który chciał być królem
Man Who Would Be King, The
1975 Alfred Pennyworth
6.2
Romantyczna Angielka
Romantic Englishwoman, The
1975 Alfred Pennyworth
7.3
Na tropie Wilby'ego
Wilby Conspiracy, The
1975 Alfred Pennyworth
7.8
Detektyw
Sleuth
1972 Alfred Pennyworth
4.5
X, y i zet
Zee and Co.
1972 Alfred Pennyworth
7.4
Dopaść Cartera
Get Carter
1971 Alfred Pennyworth
6.2
Porwany
Kidnapped
1971 Alfred Pennyworth
7.2
Spóźniony bohater
Too Late the Hero
1970 Alfred Pennyworth
7.6
Bitwa o Anglię
Battle of Britain
1969 Alfred Pennyworth
7.4
Włoska robota
Italian Job, The
1969 Alfred Pennyworth
4.9 1968 Alfred Pennyworth
6.3
Brudna gra
Play Dirty
1968 Alfred Pennyworth
5.5
Szybki zmierzch
Hurry Sundown
1967 Alfred Pennyworth
7.4
Pogrzeb w Berlinie
Funeral in Berlin
1966 Alfred Pennyworth
7.0 1966 Alfred Pennyworth
5.8 1966 Alfred Pennyworth
5.2
Na tropie policjantów
Wrong Arm of the Law, The
1963 Alfred Pennyworth
0.0 1963 Alfred Pennyworth
1.8 1962 Alfred Pennyworth
4.0 1961 Alfred Pennyworth
6.0
Statek, który nie mógł się zatrzymać
Ship That Couldnt Stop, The
1961 Alfred Pennyworth
0.0 1961 Alfred Pennyworth
3.0 1960 Alfred Pennyworth
0.0 1960 Alfred Pennyworth
4.0
Zdrajca jest wśród nas
Danger Within
1959 Alfred Pennyworth
4.4 1958 Alfred Pennyworth
5.0 1958 Alfred Pennyworth
3.5 1958 Alfred Pennyworth
3.5 1958 Alfred Pennyworth
8.2 1958 Alfred Pennyworth
7.0
Jak zamordować bogatego wujka
How to Murder a Rich Uncle
1957 Alfred Pennyworth
3.0 1957 Alfred Pennyworth
6.0 1956 Alfred Pennyworth
5.2
Marynarzu strzeż się!
Sailor Beware!
1956 Alfred Pennyworth
6.5 1956 Alfred Pennyworth
7.8 1955 Alfred Pennyworth
7.6 1955 Alfred Pennyworth
4.7 1955 Alfred Pennyworth
10.0 1954 Alfred Pennyworth

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Michael Caine filmy Michael Caine najlepsze filmy Michael Caine zdjęcia Michael Caine galeria Michael Caine biografia Michael Caine nominacje Michael Caine nagrody i wyróżnienia Michael Caine filmografia Michael Caine aktor Michael Caine scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.