Meryl Streep
Data urodzenia: 1949-06-22
Miejsce urodzenia: Summit, New Jersey, USA
Stan cywilny: mąż Don Gummer (od 30.09.1978), 4 dzieci: Henry Wolfe (ur. 13.11.1979), Mary Willa (ur. 03.08.1983), Grace Jane (ur. 09.05.1986), Louisa Jacobson (ur. 12.06.1991)

Biografia:
Kiedy miała 12 lat rozpoczęła naukę śpiewu, ponieważ jej marzeniem było zostać gwiazdą opery. Kiedy jednak wzięła udział w szkolnym przedstawieniu zmieniła zdanie. Od tej pory widziała siebie w roli aktorki. Edukację w tym kierunku rozpoczęła bardzo wcześnie. Już w college'u studiowała dramat a po wstąpieniu na uniwersytet Yale kontynuowała naukę w School of Drama. Po ukończeniu szkoły rozpoczęła pracę na Broadwayu. Bardzo szybko została zauważona i doceniona. Za rolę w sztuce Tennessee Williamsa "27 Wagons Full of Cotton" otrzymała nominację do nagrody Tomy. Na dużym ekranie debiutowała w roku 1977 w filmie pt. "Julia". Zaledwie rok później została nominowana do Oscara za rolę w "Łowcy Jeleni". Kolejne filmy to pasmo sukcesów i nagród. Każdy miłośnik kina na pewno pamięta jej fenomenalne role w takich filmach jak: "Sprawa Kramerów", "Kochanica Francuza", czy "Wybór Zofii". W sumie aktorka była nominowana aż 10 razy do Oscara, jest też laureatką festiwalu w Cannes i Złotego Globu. Sukcesy odnosi również na małym ekranie. Za rolę w serialu "Holocaust" otrzymała nagrodę Emmy. Meryl Streep prowadzi bardzo spokojne życie a w każdym wywiadzie podkreśla, że rodzina jest dla niej najważniejsza. Jest również, podobnie jak Robert Redford, zaangażowana w działalność ruchów ekologicznych.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
0.0 2012 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.6
Dwoje do poprawki
Hope Springs
2012 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.7
Dwoje do poprawki
Hope Springs
2012 Kay
6.2
Arktyka 3D
To the Arctic 3D
2012 (narrator)
9.0
Żelazna Dama
Iron Lady, The
2011 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.3 2011 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.5
Ameryka: Historia USA
America: The Story of Us
2010 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.0
Julie i Julia
Julie & Julia
2009 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
8.0
Anioły w Ameryce
Angels in America
2003 Hannah Porter Pitt / Ethel Greenglass Rosenberg / Anioł z Australii / Rabbi Isidor Chemelwitz
8.7 1999 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.6
Jedyna prawdziwa rzecz
One True Thing
1998 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.4 1997 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.2
Pokój Marvina
Marvin's Room
1996 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.9
Wczoraj i dziś
Before and After
1996 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.5
Co się wydarzyło w Madison County
Bridges of Madison County, The
1995 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.7
Dzika rzeka
River Wild, The
1994 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.9
Dom dusz
House of the Spirits, The
1993 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.0
Ze śmiercią jej do twarzy
Death Becomes Her
1992 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.8
W obronie życia
Defending Your Life
1991 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.4
Pocztówki znad krawędzi
Postcards from the Edge
1990 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.6
Pożegnanie z Afryką
Out of Africa
1985 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.0
Obfitość
Plenty
1985 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.2
Zakochać się
Falling in Love
1984 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.6 1983 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.4 1983 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
6.9
W nocnej ciszy
Still of the Night
1982 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.3
Kochanica Francuza
French Lieutenant's Woman, The
1981 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.7
Sprawa Kramerów
Kramer vs. Kramer
1979 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
8.1 1979 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.2
Uwiedzenie Joe Tynana
Seduction of Joe Tynan, The
1979 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
8.2
Łowca jeleni
Deer Hunter, The
1978 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
7.5 1978 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)
5.5 1977 Jessica Lovejoy (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Meryl Streep filmy Meryl Streep najlepsze filmy Meryl Streep zdjęcia Meryl Streep galeria Meryl Streep biografia Meryl Streep nominacje Meryl Streep nagrody i wyróżnienia Meryl Streep filmografia Meryl Streep aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.