Mel Brooks
Data urodzenia: 1926-06-28
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Florence Baum (1951 -1961, rozwód), 3 dzieci: córka Stefanie, synowie Nicky i Eddie; 2. Anne Bancroft (05.08.1964 - 06.06.2005, jej śmierć), syn Max (ur. 22.05.1972)

Biografia:
Mel Brooks to niewątpliwie jeden z najbardziej zasłużonych reżyserów komediowych. W swoich filmach, o specyficznym klimacie i poczuciu humoru, często też występuje w jednej z pobocznych ról. W swoim życiu parał się rozmaitymi zawodami. Był żołnierzem, prezenterem stacji telewizyjnej, reżyserem teatralnym, aż w końcu reżyserem, aktorem i scernarzystą filmowym. W środowiskach artystycznych uchodzi za ekscentrycznego dziwaka.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
6.9
Dracula - wampiry bez zębów (1995)
Dracula: Dead and Loving It
6.6
7.5
Lęk wysokości (1977)
High Anxiety
7.4
Nieme kino (1976)
Silent Movie
7.7
Młody Frankenstein (1974)
Young Frankenstein

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 2009 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5 2008 (głos) (on sam) (gościnnie)
9.4 2004 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5
O rety! Psoty Dudusia Wesołka
Jakers! The Adventures of Piggley Winks
2003 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.7 1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4
Książę Egiptu
Prince of Egypt, The
1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.9
Dracula - wampiry bez zębów
Dracula: Dead and Loving It
1995 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.9
Milczenie baranów
Silenzio dei prosciutti, Il
1994 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.8 1993 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.3 1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1987 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5
Lęk wysokości
High Anxiety
1977 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.7 1954 (głos) (on sam) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Mel Brooks filmy Mel Brooks najlepsze filmy Mel Brooks zdjęcia Mel Brooks galeria Mel Brooks biografia Mel Brooks nominacje Mel Brooks nagrody i wyróżnienia Mel Brooks filmografia Mel Brooks aktor Mel Brooks reżyser Mel Brooks scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.