Meg Ryan
Data urodzenia: 1961-11-19
Miejsce urodzenia: Fairfield, Connecticut, USA
Stan cywilny: mąż Dennis Quaid (14.02.1991 - 16.07.2001, rozwód), syn Jack Henry (ur. 24.04.1992)

Biografia:
Urocza, obdarzona silną osobowością aktorka, która zdobyła sobie niezwykle mocną pozycję w świecie filmowym. Pracowała na to od końca lat 80. Sława przyszła wraz z główną rolą w romantycznej komedii Roba Reinera, "Kiedy Harry poznał Sally"(1989), gdzie Ryan zagrała w duecie z Billym Crystalem. Córka nauczyciela matematyki i niespełnionej aktorki, która opuściła rodzinę, gdy Meg miała 15 lat. Nie planowała początkowo kariery filmowej - chciała zostać dziennikarką. Żeby jednak opłacić studia, zaczęła pracować jako modelka. Wtedy też została zaangażowana do filmu Georga Cukora, "Bogaci i sławni"(1981). Po debiucie kinowym zajęła się występami w telewizji; spędziła ponad dwa lata na planie popularnego serialu "As the World Turns". Powróciła do kina w roku 1986, rolą żony Anthony'ego Edwardsa w "Top Gun" Tony'ego Scotta. Rok póżniej zagrała w zwariowanej komedii "Interkosmos" Joe Dantego, gdzie poznała Dennisa Qaida, swojego partnera życiowego. Za udział w "Ziemi obiecanej"(1988) Michaela Hoffmana zebrała wiele pozytywnych recenzji, podkreślających jej kunszt w kreowaniu postaci agresywnej, niepogodzonej z losem buntowniczki. Większym powodzeniem u publiczności cieszyły się jednak jej komediowe role sympatycznych, nieco zwariowanych i wiecznie uśmiechniętych dziewcząt. Takie wizerunki kobiet stworzyła między innymi w "Joe walczy z wulkanem" (1990), w "Preludium miłości"(1992), oraz w "Bezsenności w Seattle"(1993), czy w "Masz wiadomość"(1998). Nie znaczy to jednak, iż Ryan stroni od ról dramatycznych - dowodem są zwłaszcza dwie kreacje, jakie stworzyła w "Kiedy mężczyzna kocha kobietę"(1994) Louisa Mandoki, gdzie grała alkoholiczkę oraz w "Szalonej odwadze"(1996) Edwarda Zwicka.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
5.6
Słodka zemsta
Serious Moonlight
2009 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
5.7
Tatuaż
In the Cut
2003 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.0
Dowód życia
Proof of Life
2000 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
8.7 1999 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.8
Miasto Aniołów
City of Angels
1998 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
6.6
Harmider
Hurlyburly
1998 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.4 1998 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
6.9
Miłość jak narkotyk
Addicted to Love
1997 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
8.1 1996 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.1
Francuski pocałunek
French Kiss
1995 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.7
Kiedy mężczyzna kocha kobietę
When a Man Loves a Woman
1994 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
6.5 1994 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.1
Bezsenność w Seattle
Sleepless in Seattle
1993 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
5.8
Joe kontra wulkan
Joe Versus the Volcano
1990 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
6.8
Kapitan Planeta
Captain Planet and the Planeteers
1990 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.5
Kiedy Harry poznał Sally
When Harry Met Sally...
1989 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
6.7 1988 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
8.0 1985 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
7.0 1984 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
5.3
Amityville III: Demon
Amityville 3-D
1983 Dr Swanson (głos) (gościnnie)
10.0 1982 Dr Swanson (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Meg Ryan filmy Meg Ryan najlepsze filmy Meg Ryan zdjęcia Meg Ryan galeria Meg Ryan biografia Meg Ryan nominacje Meg Ryan nagrody i wyróżnienia Meg Ryan filmografia Meg Ryan aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.