Meat Loaf
Data urodzenia: 1947-09-27
Miejsce urodzenia: Dallas, Teksas, USA
Stan cywilny: żona Leslie G. Edmonds (23.02.1979 - 2001, rozwód), 2 córki: Pearl i Amanda (ur. 21.01.1981)

Biografia:
Meat Loaf, urodził się 27 września 1947 roku w Dallas, w stanie Teksas w USA. Jeśli zaś chodzi o pseudonim sceniczny - Meat Loaf - istnieją dwie teorie tłumaczące genezę ksywki: 1) Trener szkolnej drużyny futbolu, w której Marvin był napastnikiem 'podarował' mu ten pseudonim z uwagi na dość znamienite gabaryty Marvina (Meat Loaf to w wolnym tłumaczeniu 'połeć mięcha', 'klops'); 2) Tatuś Marvina z tychże samych powodów. Talent muzyczny zawdzięcza w dużej mierze matce, która była piosenkarką, występowała nawet w radiowym słuchowisku wielkiego Binga Cosby'ego. W roku 1966 Meat Loaf przeniósł sie do muzycznego Eldorado - Los Angeles, gdzie założył swoje pierwsze kapele - "Popcorn Blizzard", i później "Meat Loaf Soul" i "The Floating Circus". Był supportem przed koncertami tak znakomitych kapel tamtych lat jak The Who, The Stouges lub Edgar Winter, ale poza tym, ni w ząb mu nie szło. Musiał zarabiać jako parkingowy. Po jakimś czasie, kiedy opanował swój kilkuoktawowy głos ruszył na podbój teatru. W musicalach takich jak "Hair" i "Jesus Christ Superstar" Meat Loaf odniósł spory sukces. W roku 1970 Meat nagrał LP ze Stoney, członkinią grupy "Hair" ale płyta "Meat Loaf & Stoney" poniosła całkowitą klapę. W 1973 ruszył do Nowego Jorku. Śpiewał na Broadwayu w "Rainbow in New York" i zwrócił uwagę młodego, utalentowanego tekściarza Jima Steinmana, który z miejsca zaangażował go do swojego nowego kawałka. Meat Loaf i Jim Steinman - niesamowity, twórczy duet geniuszy, którzy wstrząsnęli światem rocka narodził się. W 1975 roku trafiła się naszemu bohaterowi rola Eddiego w legendarnym "Rocky Horror Picture Show". Jego krótka, choć jakże przekonywująca rola (zaśpiewał przebojowe "Hot Patootie Bless My Soul") wystarczyła, by podpisał kontrakt z Epic Records. W 1977 roku ukazał się album-król - "Bat Out Of Hell", wyprodukowany przez Todd Rundgren. Kooperacja Marvina z Jimem Steinmanem przyniosła nieoczekiwane, rekordowe efekty - album pobił wszelkie możliwe rekordy utrzymywania się na listach przebojów i wciąż mocno trzyma się na listach. Podczas niezwykle wyczerpującej, światowej trasy "Bat Out Of Hell" Meat Loaf zrujnował głos i nie był w stanie zaśpiewać na kolejnej płycie Steinmana, którą ten wydał jako własny, solowy album "Bad For Good" w 1981. W 1979 roku Meat Loaf zagrał główną rolę (obok Debbie Harry i Alice Cooper) w filmie "Roadie". Obraz kinowy stanął w pierwszej dziesiątce box-office'a i tym samym odniósł duży sukces. Po kilku problemach ze zdrowiem, rozmaitych dietach i kłótniach z zarządem wytwórni, w 1982 roku został wydany sukcesor "Bat Out Of Hell" - "Dead Ringer". Mimo braku spektakularnego sukcesu, album zawierał dwa niezapomniane hity: "Dead Ringer For Love" (duet z Cher) i "Read ´em And Weep". Dwa lata później ukazał się album "Bad Attitude". W 1986 Meat poznał niemieckiego producenta Franka Fariana, który znany był ze swej smykałki do dobrego, rockowego młócenia. Rezultatem tego spotkania był LP "Blind Before I Stop" z niesamowicie silnym tytułowym numerem i zapadającym w głowę na wieki "Rock'n'Roll Mercenaries". Meat Loaf, po wileu perypetiach życia prywatnego, zwany przez fachową prasę "Ryszardem Wagnerem Rocka" dokonał bodaj największego come-backu w historii rocka - w 1993 roku, kiedy dla mocnego gitarowego grania powoli zapalało się czerwone światło, ukazał się epicki, liryczny i rockowy, jak nic innego rockowe nie jest album "Bat Out Of Hell II - Back Into Hell": po raz kolejny Meat dowiódł kunsztu swego głosu, fascynacji soulem, poświęcenia dla gospel i przede wszystkim miłości do Rock ´n´ Rolla. W 1995 ukazał się jego ostatni, studyjny album: "Welcome To The Neighbourhood".
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Eddie (gościnnie)
7.3 2009 Barry Jeffries (gościnnie)
8.2
Dr House
House M.D.
2004 Eddie (gościnnie)
7.5 2002 Wielebny Jorgensen (gościnnie)
7.3
Jezioro Salton
Salton Sea, The
2002 Eddie (gościnnie)
7.0
Formuła
51st State, The
2001 Eddie (gościnnie)
8.4
Podziemny krąg
Fight Club
1999 Eddie (gościnnie)
6.6
Wariatka z Alabamy
Crazy in Alabama
1999 Eddie (gościnnie)
6.7
Czarny pies
Black Dog
1998 Eddie (gościnnie)
7.8 1997 on sam (głos) (1998) (głos) (on sam) (gościnnie)
8.8 1997 Eddie (gościnnie)
8.1
Po tamtej stronie
Outer Limits, The
1995 Eddie (gościnnie)
6.3
Cudotwórca
Leap of Faith
1992 Eddie (gościnnie)
7.4
Betty Lou strzela
Gun in Betty Lou's Handbag, The
1992 Eddie (gościnnie)
7.1 1991 Eddie (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Eddie (gościnnie)
4.5 1988 Eddie (gościnnie)
5.0
Wielki skok
Squeeze, The
1987 Eddie (gościnnie)
6.4 1985 Eddie (gościnnie)
7.7
Rocky Horror Picture Show
Rocky Horror Picture Show, The
1975 Eddie (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Meat Loaf filmy Meat Loaf najlepsze filmy Meat Loaf zdjęcia Meat Loaf galeria Meat Loaf biografia Meat Loaf nominacje Meat Loaf nagrody i wyróżnienia Meat Loaf filmografia Meat Loaf aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.