Matt Dillon
Data urodzenia: 1964-02-18
Miejsce urodzenia: New Rochelle, Nowy Jork, USA

Biografia:
Zadebiutował jako piętnastolatek, w znakomitym filmie Jonathana Kaplana "Over the Edge" (1979). Zagrał główne role w filmach dla młodzieży, takich jak "Tex" (1982), "The Outsiders" i "Rumble fish" (1983). Największe uznanie zdobył dojrzałą rolą w "Drugstore Cowboy" Gusa Van Santa (1989). Współpracuje z takimi twórcami filmowymi, jak Tonny Bill, Garry Marshall, Tim Hunter, Francis Ford Coppola i Arthur Penn. Dillon starannie dobiera role. Chociaż zyskał sobie szacunek publiczności, nigdy nie wystąpił w większym hicie. "A Kiss Before Dying" (1991) okazał się klapą pod względem finansowym i w opinii krytyków. W roku 1993 Dillon zagrał elektryka w "Mr. Wonderful", romantycznej komedii rozgrywającej się w Nowym Jorku. Ponownie wystąpił pod kierunkiem Tima Huntera w "Świętym z Fortu Waszyngtona" (1993), jako niespokojny młody człowiek, który zaprzyjaźnia się z bezdomnym.
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
8.2
8.2

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Louie (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Louie (głos) (gościnnie)
6.7 2010 Louie (głos) (gościnnie)
6.1
Opancerzony
Armored
2009 Louie (głos) (gościnnie)
6.4
Stare wygi
Old Dogs
2009 Louie (głos) (gościnnie)
7.8
Współczesna rodzina
Modern Family
2009 Robbie Sullivan (gościnnie)
6.7
Gang braci
Deuces Wild
2002 Louie (głos) (gościnnie)
6.1
O czym marzą faceci
One Night at McCool's
2001 Louie (głos) (gościnnie)
7.0
Dzikie żądze
Wild Things
1998 Louie (głos) (gościnnie)
6.6
Sposób na blondynkę
There's Something About Mary
1998 Louie (głos) (gościnnie)
7.4 1998 Louie (głos) (gościnnie)
7.2
Piękne dziewczyny
Beautiful Girls
1996 Louie (głos) (gościnnie)
7.4
W rytmie serca
Grace of My Heart
1996 Louie (głos) (gościnnie)
6.7
Za wszelką cenę
To Die For
1995 Louie (głos) (gościnnie)
6.8
Pod nieboskłonem
Frankie Starlight
1995 Louie (głos) (gościnnie)
6.0
Złote wrota
Golden Gate
1993 Louie (głos) (gościnnie)
6.8
Szczęściarz
Mr. Wonderful
1993 Louie (głos) (gościnnie)
8.1
Święty z fortu Waszyngtona
Saint of Fort Washington, The
1993 Louie (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Louie (głos) (gościnnie)
7.6 1988 Louie (głos) (gościnnie)
5.8
Nieodrodny syn
Native Son
1986 Louie (głos) (gościnnie)
7.0
Wyrzutki
Outsiders, The
1983 Louie (głos) (gościnnie)
8.0
Księżyc kłamców
Liar's Moon
1982 Louie (głos) (gościnnie)
6.6
Moja ochrona
My Bodyguard
1980 Louie (głos) (gościnnie)
6.7
Nad krawędzią
Over the Edge
1979 Louie (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Matt Dillon filmy Matt Dillon najlepsze filmy Matt Dillon zdjęcia Matt Dillon galeria Matt Dillon biografia Matt Dillon nominacje Matt Dillon nagrody i wyróżnienia Matt Dillon filmografia Matt Dillon aktor Matt Dillon reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.