Mark Dacascos
Data urodzenia: 1964-02-26
Miejsce urodzenia: Honolulu, Hawaje, USA
Stan cywilny: żona Julie Condra (od 05.01.1998), syn Makoalani Charles (ur. 31.12.2000)

Biografia:
Przyszedł na świat w Honolulu, na Hawajach. Kiedy miał 6 lat przyjechał z rodzicami do Denver. Tam jego ojciec otworzył szkołę kung-fu. Dacascos od dziecka uczył się walk Wschodu, startując w zawodach w kategorii dziecięcej już jako 7-latek. W wieku 10 lat wraz z rodzicami wyjechał do Hamburga, ale kolejne 8 lat spędził na Tajwanie poznając tajniki innych stylów kung-fu, a także język chińskich mandarynów. W tym okresie brał też udział w różnych zawodach i pokazach walk w Europie Zachodniej. Do Stanów powrócił jako osiemnastolatek. Od dziewiętnastego roku życia grywa w ekranie. Popularność przyniosły mu filmy akcji przeznaczone w większości na rynek video [Tylko dla najlepszych [93], Wybrany [95] Odjazd [97]. Nie ogranicza się jednak tylko do grania "kopanych" ról. Ma też na swoim koncie kilka poważniejszych występów, jak chociażby postać buntownika Jesse w "Boogie Boy" [97] czy Mani w "Braterstwie wilków" [01]. Nawiększym, jak dotąd jego osiągnięciem jest główna rola w serialu "Kruk" [98]. Wcielił się tutaj w Erica Dravena, bohatera wykreowanego na dużym ekranie przez Brandona Lee.
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Ananda (2002) (gościnnie)
0.0 2010 Ananda (2002) (gościnnie)
6.7 2010 Ananda (2002) (gościnnie)
4.4 2009 Ananda (2002) (gościnnie)
8.5
Bruce Lee Legenda Kung Fu
Li Xiao Long chuan qi
2008 Ananda (2002) (gościnnie)
5.5 2005 Ananda (2002) (gościnnie)
7.0 2004 Ananda (2002) (gościnnie)
8.0
Gwiezdne Wrota: Atlantyda
Stargate: Atlantis
2004 Ananda (2002) (gościnnie)
7.4
Braterstwo wilków
Pacte des loups, Le
2001 Ananda (2002) (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Ananda (2002) (gościnnie)
4.3
Kodeks zbrodni
No Code of Conduct
1998 Ananda (2002) (gościnnie)
6.9
Stan wyjątkowy
Martial Law
1998 Ananda (2002) (gościnnie)
7.4
Kruk: Droga do nieba
Crow: Stairway to Heaven, The
1998 Ananda (2002) (gościnnie)
5.5
Czerwona linia
Deathline
1997 Ananda (2002) (gościnnie)
6.0
Wyspa doktora Moreau
Island of Dr. Moreau, The
1996 Ananda (2002) (gościnnie)
7.1 1994 Ananda (2002) (gościnnie)
8.0
Kogut
Roosters
1993 Ananda (2002) (gościnnie)
7.3
Flash
Flash, The
1990 Ananda (2002) (gościnnie)
7.2
Doogie Howser, lekarz medycyny
Doogie Howser, M.D
1989 Ananda (2002) (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Ananda (2002) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Mark Dacascos filmy Mark Dacascos najlepsze filmy Mark Dacascos zdjęcia Mark Dacascos galeria Mark Dacascos biografia Mark Dacascos nominacje Mark Dacascos nagrody i wyróżnienia Mark Dacascos filmografia Mark Dacascos aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.