Mariusz Dmochowski
Data urodzenia: 1930-10-29
Miejsce urodzenia: 1992-08-08
Stan cywilny: Piotrków Trybunalski, Polska

Biografia:
Mariusz Dmochowski urodził się 29 października 1930 r. w Piotrkowie Trybunalskim. W 1955 r. ukończył warszawską PWST. W tym samym roku zadebiutował na scenie. W latach 1955-1965 był związany z warszawskim Teatrem Polskim, następnie z Teatrem Powszechnym (1965-1968), Teatrem Narodowym (1968-1974), Nowym (1975-1982), którego był też dyrektorem naczelnym i artystycznym. W latach 1982-1987 ponownie pracował w Teatrze Polskim, a następnie w Teatrze Współczesnym (1987-1992). W latach 1973-1975 był dyrektorem Teatru Ziemi Opolskiej. Dmochowski był także znany z działalności społecznej i politycznej. Był przewodniczącym ZG Związku Pracowników Kultury i Sztuki, a także posłem na Sejm PRL. W latach 80. był związany z opozycją "Solidarnościową". Zmarł 8 sierpnia 1992 r.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.7 1989 Profesor Bogusław Rylski, wykładowca Andrzeja
7.3 1989 Jan Konstanty Chęciński, dyrektor teatru
6.5 1988 Mistrz Melchior
7.5 1988 cesarz Zygmunt
7.7 1986 Tadeusz Koniuszko, prezes spółdzielni Bory Tucholskie
6.0 1985 Dziembowski, redaktor naczelny "Głosu Publicznego"
4.4 1984 Stefan Ujma
7.8 1982 Wojciech Trąmpczyński, marszałek Sejmu Ustawodawczego
7.4 1981 Szef stacji TV
6.5 1980 Pułkownik Chałatek
7.9 1980 Terkowski
6.8 1979 Jan III Sobieski
4.6
Żołnierze wolności
Soldaty svobody
1977 Ranny pułkownik AK na noszach
7.6 1977 Prokurator Krynicki
7.8 1976 Prorektor
7.1 1976 Hrabia Barski
7.7 1969 Hetman Sobieski(gościnnie)
7.3 1968 August II Mocny
7.5 1968 August II Mocny
7.0 1964 Książę Jerzy Ossoliński
6.7 1958 Steiner
8.1 1957 Porucznik Korwin - Makowski (nowela "Ostinato - Lugubre")

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Mariusz Dmochowski filmy Mariusz Dmochowski najlepsze filmy Mariusz Dmochowski zdjęcia Mariusz Dmochowski galeria Mariusz Dmochowski biografia Mariusz Dmochowski nominacje Mariusz Dmochowski nagrody i wyróżnienia Mariusz Dmochowski filmografia Mariusz Dmochowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.