Marian Glinka
Data urodzenia: 1943-07-01
Miejsce urodzenia: 2008-06-23
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Marian Glinka urodził się 1 lipca 1943 roku w Warszawie. W 1968 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. W 1961 roku otrzymał pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Tańca Towarzyskiego. 28 stycznia 1968 roku zadebiutował na scenie. Po studiach na piętnaście los związał się z Teatrem Dramatycznym (1975-83), gdzie współpracował z Gustawem Holoubkiem. Grał też w Teatrze Nowym (1968-72, 1985-87 ) i Teatrze Komedii (1972-75). Na dużym ekranie zadebiutował w 1966 roku w komedii muzycznej "Kochajmy syrenki"Jana Rutkiewicza jako pracownik biurowy w Bolesławcu; nie występuje w czołówce. Z pewnością wiele osób pamięta z audycji "Podwieczorek przy mikrofonie" lub z kabaretu Jana Pietrzaka. Został zatrudniony jest w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu (1994-96), ale jednocześnie grał w wielu filmach w niewielkich rolach charakterystycznych, m.in. w filmie Krzysztofa Zanussiego "Barwy ochronne"
7.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.4 2006 Ratownik
5.2 2005
3.7 2005 Emeryt (gościnnie)
8.1 2003 Gruby
5.4 2003 Pułkownik Kucejko
6.6 2003 Szef recepcji
6.7 2003 Dowódca oddziału ochraniającego bank (gościnnie)
5.8 2003 Sanitariusz Robert Misiak / Pielęgniarz Misiak (gościnnie)
5.3 2002 Rębacz Boholt (gościnnie)
5.5 2002 Pretorianin Kasjusz
3.8 2001 Rębacz Boholt
5.3 2001 Kasjusz
5.8 2001 Pielęgniarz Daniel (gościnnie)
5.6 2000 Procownik Fitness-Clubu
6.4 2000 Dziunek, brygadier w firmie "Szczygieł" (gościnnie)
4.8 1999 Linka (gościnnie)
6.2 1998 mężczyzna w ubikacji
7.0 1998 Gangster (gościnnie)
6.7
Nowe przygody Arsena Lupin
Nouveaux Exploits d'Arsene Lupin, Les
1993 Służący Kotowskiego
6.5 1989 Członek trupy teatralnej "Bucarro"(niewymieniony w czołówce)
7.5 1988 Kazik
6.5 1988 Ojciec Staszka
7.6 1988 Albert, członek komórki Abwehry w Gdańsku (gościnnie)
7.6 1987 Śmieciarz "Ospowaty"
6.0 1987 Oficer wywiadu udający Hansa, oprawcę gestapo
7.0 1987 Dróżdż, nauczyciel w-fu
8.2 1987
6.6 1986 Ochroniarz Caposty
7.7 1986 Zdzisio, kierowca ciężarówki
9.2 1985 Piekarz Bonawentura Spychalski
6.4 1984 Skibiński
7.5 1984
8.3 1983 Wacek Grzyb
8.2 1982 Pałszko
6.5 1981 Trener Kazio
6.1 1981 Kolega Leskiego z pracy(niewymieniony w czołówce)
9.0 1981
7.8
Dom
1980 Funkcjonariusz UB (gościnnie)
6.4 1979 Bandzior z "mafii" sądowej
8.0 1979 Organista Wojtek Potok
5.7 1978 Człowiek Kurta(gościnnie)
7.8 1976 Kierownik ośrodka
7.8 1976 Egzaminator w MPK (niewymieniony w czołówce)
7.6 1976 Lekarz w szpitalu wojskowym
7.3 1975 Wilhelm Muller, brat Mady (nie występuje w czołówce)
7.7 1974 Wilhelm Muller
7.8 1974 Mężczyzna pomagający w przeprowadzce(niewymieniony w czołówce)
7.8 1967 Ranny żołnierz(niewymieniony w czołówce)
8.0 1966 Aktor
7.0 1966 Pracownik biurowy

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Marian Glinka filmy Marian Glinka najlepsze filmy Marian Glinka zdjęcia Marian Glinka galeria Marian Glinka biografia Marian Glinka nominacje Marian Glinka nagrody i wyróżnienia Marian Glinka filmografia Marian Glinka aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.