Marian Dziędziel
Data urodzenia: 1947-08-05
Miejsce urodzenia: Gołkowice, Polska
Stan cywilny: żona Halina Wyrodek-Dziędziel (do jej śmierci)

Biografia:
Od wielu lat gra w kinie, telewizji i teatrze. Ten wybitny aktor ma w swoim dorobku wiele drugoplanowych, ale wyrazistych ról. W 1983 roku został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi. Pochodzi z tradycyjnej śląskiej rodziny. Jego ojciec był górnikiem, ale pracował także jako stolarz. To dzięki niemu Marian pokochał literaturę i teatr. Do studiów w szkole teatralnej zachęcił Dziędziela jego przyjaciel z Liceum im. 14 Pułku Powstańców Śląskich w Wodzisławiu, Andrzej Dragon (dziś profesor Francuskiej Akademii Nauk).
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 Witek
3.9 2012 Minister spraw wewnętrznych Jan Kwiatkowski
6.6 2011 Witek
5.4 2011 Witek
7.2 2011 Witek
10.0 2011 Witek
4.4 2010 Witek
7.6 2010 Witek
6.3 2010 Witek
7.4 2009 Witek
5.5 2009 Witek
5.9 2009 Witek
5.2 2009 Witek
7.9 2007 Witek
5.4 2007 Witek
4.3 2007 Witek
6.9 2006 Witek
7.9 2004 Witek
6.9 2004 Witek
8.1 2003 Witek
5.0 2001 Witek
5.4 2000 Witek
4.8 1999 Witek
6.9 1997 Witek
6.9 1996 Witek
7.2
Dzieci wiatru
Les Enfants du Vent
1991 Witek
7.3 1989 Witek
5.2 1988 Witek
5.9 1988 Witek
7.6 1988 Witek
7.8 1988 Witek
6.3 1985 Witek
7.3 1984 Witek
7.6 1982 Witek
6.1 1982 Witek
6.5 1981 Witek
7.8
Dom
1980 Witek
8.0 1971 Witek

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Marian Dziędziel filmy Marian Dziędziel najlepsze filmy Marian Dziędziel zdjęcia Marian Dziędziel galeria Marian Dziędziel biografia Marian Dziędziel nominacje Marian Dziędziel nagrody i wyróżnienia Marian Dziędziel filmografia Marian Dziędziel aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.