Marian Cebulski
Data urodzenia: 1924-03-21
Miejsce urodzenia: Kraków, Polska

Biografia:
Aktor filmowy i teatralny. Swoje życie prywatne i zawodowe związał z rodzinnym miastem, Krakowem. Tu się urodził, tu zadebiutował (15 czerwca 1942 roku); tu też ukończył Studio aktorskie przy Teatrze Starym (1945 r.). Propozycję pierwszej większej roli teatralnej otrzymał od Tadeusza Kantora; w reżyserowanej przez niego sztuce "Powrót Odysa" wg Wyspiańskiego zagrał rolę Pastucha (1945). W 1948 roku zdał egzamin eksternistyczny. W filmie zadebiutował w 1951 roku rolą Towarzysza w "Gromadzie". W teatrze Telewizji wystąpił m. in. w "Szalbierzu" (rola Psarskiego), w "Sprawie Andersa" (rola Adasia Gasia) i w "Balu błaznów" (rola Dyrektora). Dorobek teatralny tego aktora jest ogromny; na deskach teatrów krakowskich (m. in. Powszechnego, Kameralnego T.U.R., Dramatycznego i Słowackiego) stworzył blisko 100 kreacji. Widzowie krakowscy zapamiętali go m. in. z takich spektakli, jak "Idiota", "Martwe dusze", "Burza", Król Edyp", "Czarownice z Salem", "Pan Jowialski", "Wieczór Trzech Króli", "Śniadanie u Tiffany`ego" czy ostatnie przedsięwzięcie aktora, sztuka "Dziady. Gustaw-Konrad", której premiera odbyła się w 2003 roku. Odznaczony wieloma nagrodami państwowymi (m. in. Medalem 10-lecia, 1955, Złotym Krzyżem Zasługi, 1966 czy Krzyżem Kawalerskim OOP, 1973). Laureat wielu nagród resortowych, miasta Krakowa oraz za kreacje aktorskie. Do najważniejszych zaliczyć należy Nagrodę "Kuriera Polskiego" za rolę Hummla w "Przygodzie z Vatterlandem" (Wrocław- IV FPSW, 1963), Nagrodę II stopnia za rolę Szczastliwcewa w "Lesie" (Katowice-FSRiR, 1964), wyróżnienie za rolą Ulpianusa w "Irydionie" (Opole- X OKT, 1984) oraz Nagrodę za rolę Starego Aktora w "Wyzwoleniu" w Teatrze im. Słowackiego w Krakowie (Opole- XVII OKT).
6.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.3 1989 Aktor Rychta (gościnnie) (niewymieni
7.8 1988 Sekretarz zakładowej organizacji partyjnej (gościnnie)
6.0 1987 Dyrektor Bartłomiejczyk
6.6 1983 Drogowski
7.6 1982 Dyrektor szkoły/Przedstawiciel Funduszu Obrony Narodowej
6.3 1982 Szewc Ksawery
7.8
Dom
1980 Kierownik drużyny "Cracovii" (gościnnie)
6.9 1980 Chwalczewski, urzędnik Bony (gościnnie)
8.0 1977 Myśliwiec
6.2 1976 Komunista "Kania" prowadzący podsłuch Niemców
6.9 1975 Troch
5.8 1973 UB-ek, znajomy Zanika
7.5 1973 Karbowy (gościnnie)
7.7 1971 Kierownik kolonii w Kazimierzu(gościnnie)
6.7 1971 Fotograf, mąż Hanki
7.1 1964 Miś, więzień Oświęcimia
7.0 1957 Kierownik w hucie(niewymieniony w czołówce)
5.2 1951 Towarzysz z województwa w sprawie budowy młyna

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Marian Cebulski filmy Marian Cebulski najlepsze filmy Marian Cebulski zdjęcia Marian Cebulski galeria Marian Cebulski biografia Marian Cebulski nominacje Marian Cebulski nagrody i wyróżnienia Marian Cebulski filmografia Marian Cebulski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.