Maria Kaniewska
Data urodzenia: 1911-05-27
Miejsce urodzenia: 2005-12-11
Stan cywilny: Kijów, Rosja (obecnie Ukraina)

Biografia:
Aktorka, reżyser filmowy. Absolwentka Szkoły Tańca Artystycznego prof. Janini Mieczyńskiej. Debiutowała w teatrze 14 października 1933 roku rolą Gwinona w "Lilii Wenedzie" w Teatrze Miejskim w Toruniu. W tym samym roku ukończyła Wydział Aktorski PIST-u w Warszawie, a w 1948 roku - Wydział Reżyserski PWST w Warszawie (z siedzibą w Łodzi). Na ekranie pojawiła się po raz pierwszy w 1946 roku, wystąpiła w roli kobiety na dworcu w filmie "Dwie godziny". Od 1948 roku - pierwszy w Polsce reżyser dubbingu. Pracownik naukowy PWSTviT w Łodzi (1949-89). Dziekan Wydziału Aktorskiego (1968-69; 1974-76).
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.6 2006 Gospodyni księdza
6.1 2002 Ciotka "Lodówy" (gościnnie)
6.7 1996 Tańska, babcia Stasi Olszańskiej
6.3 1995 Arcimowiczowa, kierowniczka komisu
7.9 1982 Babcia
7.7 1978 Arcimowiczowa, kierowniczka komisu
5.3 1977 Akuszerka usuwająca ciążę Bogutówny
7.5 1977 Pani Meliton (gościnnie)
7.6 1972 Arcimowiczowa, kierowniczka komisu
6.7 1971 Właścicielka kota
6.3 1970
7.1 1964 Gerda Buchtowa, matka Edyty
5.2 1963
4.7 1961
7.1 1960 Arcimowiczowa, kierowniczka komisu
6.6
Spotkania w mroku
Begegnung im Zwielicht
1960 Frau Hochmmeier
7.6 1957 Helutka, barmanka w barze "Pod Ślimakiem"
7.4 1957 Gospodyni przyjęcia(niewymieniony w czołówce)
7.0 1957 Członkini delegacji zagranicznej
6.7 1955 Nauczycielka śpiewu ("Nowela pływacka")

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Maria Kaniewska filmy Maria Kaniewska najlepsze filmy Maria Kaniewska zdjęcia Maria Kaniewska galeria Maria Kaniewska biografia Maria Kaniewska nominacje Maria Kaniewska nagrody i wyróżnienia Maria Kaniewska filmografia Maria Kaniewska aktor Maria Kaniewska reżyser Maria Kaniewska scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.