Maria Gładkowska
Data urodzenia: 1957-09-16
Miejsce urodzenia: Zielona Góra, Polska
Stan cywilny: trzykrotnie zamężna: 1. (rozwód); 2. (rozwód); 3. Sławomir Idziak

Biografia:
Polska aktorka Maria Gładkowska miała 19 lat, gdy pojawiła się w serialu TVP "Polskie drogi"(1976). Zwróciła na siebie uwagę rolą Doroty Kolędowej w komedii "Wyjście awaryjne" (1982) Romana Załuskiego. Po udziale w filmie "C. K. Dezerterzy"(1985) Janusza Majewskiego stworzyła wspaniałą kreację księżnej Daisy, Angielki, żony księcia Hansa Friedricha von Teussa w filmie "Magnat" (1986) Filipa Bajona, który wyreżyserował również serial telewizyjny o rodzie von Teuss pt. "Biała wizytówka"(1986). W jej dorobku znalazło się potem jeszcze szereg imponujących ról na małym i dużym ekranie. Zagrała m.n. w "Cesarskim cięciu" (1987), "Dekalogu I" (TV,1988), "Jeńcu Europy" (1989), "Balu na dworcu w Koluszkach" (1989), "Pannach i wdowach" (film kinowy i serial,1991), "Dwóch księżycach" (1993) i "Faustynie" (1994). Ma na swoim koncie też główne role w trzech filmach węgierskich: kryminale "Sęp" [1982] i dramatach: "Vadon" [1988] i "Iskolakerulok" [1989].
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Sędzia Klimecka (gościnnie)
7.0 2012 Matka Agaty
0.0 2011 Teściowa
4.1 2010 Szefowa
6.3 2010 Matka Anny
7.2 2010 Jadwiga Kaniewska, żona profesora
5.5 2009 Olga
5.5 2009 Kierowniczka schroniska dla zwierząt
6.5 2007 Ela Malasińska, mama Jowitki (gościnnie)
4.4 2006 Atrakcyjna klientka (gościnnie)
6.5 2006 Kasia Orska (gościnnie)
2.4 2005 Elżbieta Zawilska, dyrektorka sanatorium (gościnnie)
4.6 2005 Małgorzata Matuszek (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Wolska (gościnnie)
8.1 2003 Bożena Pawłowska, matka Kamila Króla (gościnnie)
5.7 2002 księżna Joanna
7.2 2002 Pani w restauracji (głos) (gościnnie
3.6 1999 Ewa Miśkiewicz
7.7 1998 Dziedziczka
6.4 1998 Maria, żona Liperta
6.9 1997 księżna Bilińska
6.3 1996 Matka "Mata"
6.7 1996 Stasia Olszańska (gościnnie)
6.3 1995 Stanisława Olszańska
6.5 1995 Maria, żona Liperta
6.0 1994 Gocha
6.6 1991 Ewelina
6.3 1991 Krystyna
6.4 1991 Ewelina, córka Karoliny
7.7 1989 Księżniczka Radziwiłł
6.3 1989 Madame Montholon
7.6 1988 Renata von Nietzmer, sekretarka w gabinecie Guderiana
7.7 1986 Daisy
7.4 1982 Dorota

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Maria Gładkowska filmy Maria Gładkowska najlepsze filmy Maria Gładkowska zdjęcia Maria Gładkowska galeria Maria Gładkowska biografia Maria Gładkowska nominacje Maria Gładkowska nagrody i wyróżnienia Maria Gładkowska filmografia Maria Gładkowska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.