Marek Frąckowiak
Data urodzenia: 1950-08-16
Miejsce urodzenia: Łódź, Polska
Stan cywilny: żona Ewa Złotowska

Biografia:
Marek Frąckowiak na którymś roku studiów, kiedy akurat miał przerwę w nauce, Jacek Butrymowicz, drugi reżyser filmu "Zabijcie czarną owcę"(1971) Jerzego Passendorfera zaproponował mu główną rolę Tymona. Swój udział w filmie budował wówczas na emocjach. Premiera tego debiutanckiego filmu była dla niego najważniejszym wydarzeniem w jego życiu. Gdzieś po roku od debiutu dostał propozycję roli studenta Andrzeja, ciotecznego brataTeresy w filmie psychologicznym "Anatomia miłości"(1972) Romana Załuskiego. W 1974r. ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi, a potem 24 października 1974r. debiutował na scenie Teatru Nowego w Warszawie. W 1976r. otrzymał rolę Krasnego w filmie wojennym "Mgła" Sylwestra Szyszki. Słowacki reżyser Duąan Trančik zaproponował mu główną rolę młodego, zbuntowanego przeciw światu lekarza w czeskim filmie "Koncert dla pozostałych"(1976). Po tym filmie zagrał rolę młodego zbiedzonego żołnierza w telewizyjnym filmie Jerzego Sztwiertnii "Legenda o złotej kaczce"(1976). Ciekawą przygodą był jego udział w teledysku Ewy Bem pt. "Tokio"/1986/. Więcej ról grał jednak w telewizyjnych filmach: "Niespotykanie spokojny człowiek"(1975), "Alternatywa 4"(1983), "Rycerze i rabusie"(1984), "Lato leśnych ludzi "(1984), "Rodzina Kanderów"(1988), "Virtuti"(1989). W 1982r. odebrał nagrodę- medal okolicznościowy "Za zasługi dla miasta Koszalina" na X Koszalińskich Spotkaniach Filmowych "Młodzi i Film" w Koszalinie.
7.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Sędzia Socha (gościnnie)
6.8 2011 Pułkownik "Orlicki"
6.5 2011 Pułkownik "Orlicki"
6.8 2011 Pułkownik "Orlicki"
5.8 2011 Pułkownik "Orlicki"
6.1 2010 Pułkownik "Orlicki"
6.5 2010 Pułkownik "Orlicki"
3.2 2009 Pułkownik "Orlicki"
5.6 2009 Pułkownik "Orlicki"
8.0 2008 Pułkownik "Orlicki"
7.2 2008 Pułkownik "Orlicki"
6.3 2008 Pułkownik "Orlicki"
7.7 2007 Pułkownik "Orlicki"
2.0 2007 Pułkownik "Orlicki"
6.8
Rajdek - mała wyścigówka
Roary the Racing Car
2007 Pułkownik "Orlicki"
5.4 2006 Pułkownik "Orlicki"
4.4 2006 Pułkownik "Orlicki"
6.5 2006 Pułkownik "Orlicki"
5.7
Zawiadowca Ernie
Underground Ernie
2006 Pułkownik "Orlicki"
5.0 2005 Pułkownik "Orlicki"
6.1
Transformers - Cybertron
Transformers: Galaxy Force
2005 Pułkownik "Orlicki"
8.2 2005 Komendant z Żytniej (gościnnie)
6.1 2004 Pułkownik "Orlicki"
6.0 2004 Pułkownik "Orlicki"
6.0
Transformerzy: Wojna o Energon
Transformer: Super Link
2004 Pułkownik "Orlicki"
6.9 2004 Pułkownik "Orlicki"
2.0 2003 Pułkownik "Orlicki"
7.3
Co nowego u Scooby'ego?
What's New Scooby-Doo?
2002 Pułkownik "Orlicki"
4.7 2002 Pułkownik "Orlicki"
7.2 2002 Pułkownik "Orlicki"
7.2 2001 Pułkownik "Orlicki"
7.7
Mroczne przygody Billy'ego i Mandy
Grim Adventures of Billy & Mandy, The
2001 Pułkownik "Orlicki"
5.6
Noddy
Make Way for Noddy
2001 Pułkownik "Orlicki"
7.4
Liga Sprawiedliwych
Justice League
2001 Pułkownik "Orlicki"
7.3 2000 Pułkownik "Orlicki"
5.6 2000 Pułkownik "Orlicki"
5.3 1999 Pułkownik "Orlicki"
6.6 1999 Pułkownik "Orlicki"
6.8
Jam łasica
I Am Weasel
1999 Pułkownik "Orlicki"
8.0
Mysz aniołek
Angelmouse
1999 Pułkownik "Orlicki"
7.0 1998 Pułkownik "Orlicki"
7.4 1998 Pułkownik "Orlicki"
6.9 1997 Pułkownik "Orlicki"
6.8
Przygody misia Paddingtona
Adventures of Paddington Bear, The
1997 Pułkownik "Orlicki"
7.1 1996 Pułkownik "Orlicki"
6.8
Kacper
Casper
1996 Pułkownik "Orlicki"
7.4 1995 Pułkownik "Orlicki"
7.1
Maska
Mask, The
1995 Pułkownik "Orlicki"
5.2 1995 Pułkownik "Orlicki"
7.7
Dragon Ball Z: Atak Smoka
Dragon Ball Z 13: Ryûken bakuhatsu!! Gokû ga yaraneba dare ga yaru
1995 Pułkownik "Orlicki"
3.9 1994 Pułkownik "Orlicki"
4.9
Patrol Jin Jina
Jin Jin and Panda Patrol
1994 Pułkownik "Orlicki"
7.0
Podróż do serca świata
Journey to the Heart of the World
1993 Pułkownik "Orlicki"
7.6
Psy
1992 Pułkownik "Orlicki"
8.1 1992 Pułkownik "Orlicki"
7.6 1992 Pułkownik "Orlicki"
6.4
Nowe podróże Guliwera
Gulliver's Travels
1992 Pułkownik "Orlicki"
6.5 1991 Pułkownik "Orlicki"
7.3 1991 Pułkownik "Orlicki"
6.8 1991 Pułkownik "Orlicki"
7.3
Dzielny Agent Kaczor
Darkwing Duck
1991 Pułkownik "Orlicki"
6.4
Piotruś Pan i Piraci
Peter Pan and the Pirates
1990 Pułkownik "Orlicki"
7.4 1989 Pułkownik "Orlicki"
5.3 1989 Pułkownik "Orlicki"
7.7
Drużyna RR
Chip 'n Dale Rescue Rangers
1989 Pułkownik "Orlicki"
7.3 1989 Pułkownik "Orlicki"
7.8 1989 Pułkownik "Orlicki"
6.5 1988 Pułkownik "Orlicki"
5.3 1988 Pułkownik "Orlicki"
6.5 1988 Pułkownik "Orlicki"
7.5
Hrabia Kaczula
Count Duckula
1988 Pułkownik "Orlicki"
7.6 1988 Pułkownik "Orlicki"
7.8 1988 Pułkownik "Orlicki"
7.8 1988 Pułkownik "Orlicki"
7.0 1987 Pułkownik "Orlicki"
6.0 1987 Pułkownik "Orlicki"
7.7 1987 Pułkownik "Orlicki"
7.7
Kacze opowieści
DuckTales
1987 Pułkownik "Orlicki"
7.0 1987 Pułkownik "Orlicki"
8.2 1987 Pułkownik "Orlicki"
6.9
Kołysanka
Lullaby, A (aka Lullabye, The)
1986 Pułkownik "Orlicki"
7.7 1986 Pułkownik "Orlicki"
8.0 1985 Pułkownik "Orlicki"
6.7 1985 Pułkownik "Orlicki"
7.2
Yogi, łowca skarbów
Yogi's Treasure Hunt
1985 Pułkownik "Orlicki"
7.9 1984 Pułkownik "Orlicki"
7.1
Łebski Harry
Heathcliff & the Catillac Cats
1984 Pułkownik "Orlicki"
6.2 1984 Pułkownik "Orlicki"
6.9 1983 Pułkownik "Orlicki"
7.8 1983 Pułkownik "Orlicki"
6.6 1983 Pułkownik "Orlicki"
8.3 1983 Pułkownik "Orlicki"
6.4 1983 Pułkownik "Orlicki"
7.6 1982 Pułkownik "Orlicki"
6.3 1982 Pułkownik "Orlicki"
7.8
Dom
1980 Pułkownik "Orlicki"
8.0 1979 Pułkownik "Orlicki"
7.7 1978 Pułkownik "Orlicki"
5.3 1977 Pułkownik "Orlicki"
5.2 1976 Pułkownik "Orlicki"
7.4
Scooby-Doo
Scooby-Doo/Dynomutt Hour, The
1976 Pułkownik "Orlicki"
6.2
Huckleberry Finn
Huckleberry-No Boken
1976 Pułkownik "Orlicki"
5.0 1974 Pułkownik "Orlicki"
6.4 1974 Pułkownik "Orlicki"
3.8 1972 Pułkownik "Orlicki"

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Marek Frąckowiak filmy Marek Frąckowiak najlepsze filmy Marek Frąckowiak zdjęcia Marek Frąckowiak galeria Marek Frąckowiak biografia Marek Frąckowiak nominacje Marek Frąckowiak nagrody i wyróżnienia Marek Frąckowiak filmografia Marek Frąckowiak aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.