Marek Barbasiewicz
Data urodzenia: 1945-02-05
Miejsce urodzenia: Przeworsk, Polska

Biografia:
Najlepsze jego role to postacie powściągliwe i opanowane, kostiumowe, często kierujące się namiętnościami, oscylujące pomiędzy przeciwieństwami. Przez całe lata osiemdziesiąte towarzyszyła mu sława jednego z najmilej widzianych amantów charakterystycznych polskiego kina. Mówiono jednak, że to co proponował na ekranie jest przeestetyzowane, przesadnie dopracowane, bliskie manieryzmowi, trywialne. Aktorka Kalina Jędrusik nazwała go "aktorem wytwornym". Sam aktor przyznaje, że irytowały go role lirycznych, zagubionych, w wykwintnych garniturach. Urodzony 5 lutego 1945 roku w Przeworsku, po ukończeniu Wydziału Aktorskiego na PWSTiF w Łodzi, w 1968 roku zadebiutował na scenie. Aktor Teatru Nowego w Łodzi (1968-79) oraz warszawskiego Teatru Ateneum (1979-81), Polskiego (1981-97) i wreszcie Teatru Narodowego w Warszawie. Po debiucie w czarno-białym telefilmie Jerzego Hoffmana "Ojciec" (1967) jako kolega Zenobiusza, pojawił się bodaj w dwunastym odcinku serialu "Stawka większa niż życie" (1968) w roli majora, adiutanta Canarisa, siedemnastym odcinku serialu "Czterej pancerni i pies" (1970) jako żołnierz niemiecki przy drzwiach domu generała, serialu "Lalka" (1977) w roli skrzypka Molinari i serialu "Rodzina Połanieckich" (1978). W 2000 roku przyjął rolę docenta Dariusza Depczyka, specjalisty ds. lecznictwa szpitalnego Mazowieckiej Kasy Chorych w serialu "Na dobre i na złe". Na dużym ekranie zwrócił uwagę rolą słynnego realizatora widowisk "body art" - Allana Kowalskiego w czarno-białym filmie fantastycznym "Czułe miejsca" (1980) Piotra Andrejewa, nie docenionej wówczas wizji najbliższej przyszłości. Z ironią zagrana rola psychiatry Rudolfa Junga, który poślubia wampirzycę w makabrycznym filmie "Lubię nietoperze" (1985) Grzegorza Warchoła, znana była tylko nielicznym widzom, bo horror ten wyłożył się na kinowych ekranach. W przygodowo-kostiumowej produkcji polsko-francuskiej "Niezwykła podróż Baltazara Kobera" (Les Tribulations De Balthasar Kober) (1988) Wojciecha Jerzego Hasa pojawił się jako archanioł Gabriel, dekoracyjny, żywa figura z obrazu. Pozostają wyraziste aktorskie portrety - choćby Jurka Zbierskiego w polsko-niemieckim obrazie Filipa Bajona "Magnat" (1986; wersja telewizyjna nosi tytuł "Biała wizytówka"), młodego wychowawcy z więzienia dla nieletnich w serialu "Ballada o Januszku" (1986), "Donalda", człowieka Stawskiego, cynicznego i bezwzględnego przedstawiciela przestępczego podziemia w sensacyjnym filmie Jacka Bromskiego "Zabij mnie glino" (1987), hipnotyzera Ordęgi w "Schodami w górę, schodami w dół" (1988) Andrzeja Domalika, Malinowskiego, ojca rodzeństwa w komedii dla dzieci "Mów mi Rockefeller" (1990) i "Goodbye Rockefeller" (1993) Waldemara Szarka, sekretarza Sawczuka w filmie "Psy 2 - Ostatnia krew" (1994) Władysława Pasikowskiego czy profesora z BBN w thrillerze Jana Kidawy-Błońskiego "Wirus" (1996).
7.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Milton / Arystotewiewiór (polski dubbing)
6.8 2012 Lord Milori (polski dubbing)
5.5 2011 Ojciec Karola
7.1 2011 Adam Kromer
6.1 2010 Żelazny, prezes wydawnictwa "Dekker" (gościnnie)
7.8 2009 Dziadek Wilhelm Łebski (polski dubbing)
6.8 2007 Pułkownik Lincoln Hayes
4.5 2007 Profesor Leopold von Tuppten (gościnnie)
5.1 2007 Jerzy Wesołowski, mąż matki Jagi
7.3
Spadkobiercy Tytanów
Class of the Titans
2006 Kronos (polski dubbing)
8.0
Na górze i na dole
Bugtime Adventures
2006 (polski dubbing)
6.5
Pomocnik św. Mikołaja
Santa Apprentice
2006 Sprzedawca domów (polski dubbing) (go
5.8 2005 Prospero (głos)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Lucjan, były teść Maxa (gościnnie)
4.4 2004 Prezes Jan Marszałek (gościnnie)
7.9 2004 (polski dubbing)
7.3
Lilli czarodziejka
Lilly the Witch
2004 (polski dubbing)
6.9 2004 Mecenas Hubert Wygański, były kochanek Anny Szennert (gościnnie)
7.2 2003 Jewgienij Dragonow (gościnnie)
7.0
Kim Kolwiek
Kim Possible
2002 Senior Senior Senior (polski dubbing)
7.4
Liga Sprawiedliwych
Justice League
2001 Profesor Emil Hamilton (polski dubbing)
4.8
Weterynarz Fred
Fetch the Vet
2000 (polski dubbing)
6.8 1999 Biznesmen Kessler
5.3 1999 Navroth
7.6 1999 Gruszczyński, nabywca brylantu
7.4 1999 (polski dubbing)
6.4 1999 Sorensen
5.4
Smyki
Tweenies
1999 Max (polski dubbing)
7.0 1998 Marszałek
7.0
Papirus
Papyrus
1998 Kamienny olbrzym / Ozyrys (polski dubbing)
5.0 1998 Bóg (polski dubbing)
7.4 1997 Dowódca straży(gościnnie)
4.3 1996 Profesor z BBN, były kochanek Ewy
6.5 1995 SS-man Toth
5.2 1995 Władysław Morawski, prezes firmy "Morawski Electronics" produkującej telewizory
7.3 1994 Sekretarz Sawczuka
6.5 1994 (polski dubbing)
6.3
WOW
1993
6.0 1990 Segur
7.1 1987 Donald
7.0 1987 Wychowawca
7.0 1986 Kapitan Mokrowiecki, pracownik polskiego wywiadu
6.5 1980 Allan Kowalski
6.7 1978 Kopowski
7.5 1977 (gościnnie)
7.6 1976 Hrabia August Wytlicki, kuzyn Żwirskich

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Marek Barbasiewicz filmy Marek Barbasiewicz najlepsze filmy Marek Barbasiewicz zdjęcia Marek Barbasiewicz galeria Marek Barbasiewicz biografia Marek Barbasiewicz nominacje Marek Barbasiewicz nagrody i wyróżnienia Marek Barbasiewicz filmografia Marek Barbasiewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.