Małgorzata Potocka
Data urodzenia: 1953-08-17
Miejsce urodzenia: Łódź, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Józef Robakowski (rozwód), córka Matylda (ur. 1978); 2. Grzegorz Ciechowski (rozwód), córka Weronika (ur. 1987)

Biografia:
Aktorka, reżyserka, producentka filmowa. Urodziła się w 1953 roku. W 1978 ukończyła Wydział Aktorski, a w 1981 Wydział Reżyserii w PWSFTiT w Łodzi. W 1985 była stypendystka Film Workshop Millenium w Nowym Jorku oraz wykładała na kilku uczelniach USA. Od 1980 roku należy do Stowarzyszenia Filmowców Polskich i Stowarzyszenia Twórców Kultury. Wystąpiła m.in. w filmach: "Wszystko na sprzedaż" (1968), "Szklana kula" (1972), "Księżycowa droga" (1982), "Cyrk odjeżdża" (1987). Jest autorką fotografii, filmów eksperymentalnych, teledysków oraz programów telewizyjnych. Swoje prace wystawiała m.in. w Warszawie, Krakowie, Paryżu, Budapeszcie i Nowym Jorku. Jest laureatką wielu nagród, m.in. Nagrody im. Z. Cybulskiego (1975), II nagrody na Festiwalu Filmów Społecznych w Warszawie (1986), nagrody krytyków na festiwalu filmowym w Monachium (1997).
6.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.5 2011 Matka Marii
4.3 2011 Teresa Kessler
6.5 2010 Olga Malewicz, matka Tomasza (gościnnie)
5.6 2009 Matka Mateusza Zubera
6.3 2008 Urszula Drawska, ciotka Zosi (gościnnie)
8.7
Dywersant II
Diversant 2: Konets voyny
2007
6.6 2003 Zofia Milanowska, żona sędziego
6.7 2003 Sekretarka prokuratora Piwnickiego (gościnnie)
2.0 2003 Krysia Kozłowska
6.4 1998 Wanda Otrębowska
6.4 1996 Matka Ewy
6.5 1995 Wanda Popiołek-Otrębowska
5.1 1993 Sekretarka planu
5.8 1991
6.3 1991 Redaktorka w telewizji
6.0 1987 Tancerka Halina Zasławska
6.7 1986 Salowa
6.3 1985 siostra zakonna
7.3 1984
7.2 1975 Dziewczyna na ulicy(niewymieniony w czołówce)
5.5 1975 Pelagia Dąbrowska
7.4 1973 Tereska
6.3 1972 Irena
5.8 1970 Julka
7.4 1969 "Mała"
5.8 1969 Katarzyna

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Małgorzata Potocka filmy Małgorzata Potocka najlepsze filmy Małgorzata Potocka zdjęcia Małgorzata Potocka galeria Małgorzata Potocka biografia Małgorzata Potocka nominacje Małgorzata Potocka nagrody i wyróżnienia Małgorzata Potocka filmografia Małgorzata Potocka aktor Małgorzata Potocka reżyser Małgorzata Potocka scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.