Malcolm McDowell
Data urodzenia: 1943-06-13
Miejsce urodzenia: Leeds, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Margot Bennett (21.04.1975 - 15.09.1980, rozwód); 2. Mary Steenburgen (29.09.1980 - 01.10.1990, rozwód), córka Lilly (ur. 21.01.1981) i syn Charlie (ur. 10.07.1983); 3. Kelley McDowell (od 12.11.1991), 3 dzieci:

Biografia:
Malcolm McDowell urodził się w Leeds, w hrabstwie Yorkshire w rodzinie robotniczej. Rodzice, chcąc zapewnić mu jak najlepsze wykształcenie, wysłali go do prywatnej szkoły. Po jej ukończeniu, McDowell miał możliwość podjęcia dalszych studiów na uniwersytecie w Sussex, zrezygnował jednak z szansy, powrócił do Yorkshire i zatrudnił się w amerykańskiej firmie jako sprzedawca kawy. Nic nie zapowiadało aktorskiej kariery McDowella aż do momentu, gdy dowiedział się o lekcjach dykcji pobieranych przez jego dziewczynę u 82-letniej emerytowanej aktorki. Wkrótce sam rozpoczął naukę, którą kontynuował podczas studiów w londyńskiej Academy of Music and Art. Po jej ukończeniu związał się z najbardziej prestiżowym teatrem w Anglii "Royal Shakespearean Company". Przez dwa lata nie udało mu się jednak zaistnieć na jego scenie. O wiele bardziej poszczęściło mu się na ekranie. Po epizodycznym debiucie w dramacie obyczaajowym Kena Loacha "Czekając na życie" [67], zagrał u Lindsaya Andersona zbuntowanego studenta w anarchizującym komediodramacie "Jeżeli"[68]. Sukces jaki odniósł uczynił z niego najbardziej rozchwytywanego aktora swojego pokolenia. Kolejne dwie role: DeLarge'a w kontrowersyjnej "Mecahnicznej pomarańczy" [71] Kubricka i Micka Travisa Alexa w muzycznej fantazji "Szczęśliwy człowiek" [73] Andersona - zapewniły mu światowy rozgłos i trwałe miejsce w historii kina. Lata siedemdziesiąte to najlepszy okres w karierze McDowella. Oprócz wymienionych filmów zagrał jeszcze w tak znanych tytułach jak: "Zniknięcie króla" [Royal Flash] [75] Richarda Lestera, "Podróż wyklętych" [76] Stuarta Rosenberga i "Kaligula" [79] Tinto Brassa. W 1979 r. na planie obrazu sci-fi "Czas po czasie" poznał Mary Steenburgen, którą poślubił i zamieszkał z nią w Ameryce. Pobyt w Hollywood nie okazał szczęśliwy dla Malcolma. Po 10 latach nieudanego małżeństwa rozwiódł się [w 1990 r.], a jego kariera zawodowowa utknęła w martwym punkcie. Co prawda w latach 80-tych i 90-tych grał bardzo dużo, ale głównie w producjach nie najwyższych lotów i do tego jeszcze nieskomplikowane role "czarnych charakterów". Z nielicznych wartościowych tytułów z tych czasów, warto wymienić: "Szpital Brytania" [82] Andersona, "Cross Creek" [83] Martina Ritta, "Il Maestro" [89] Marion Hänsel, "Zabić cara" [91] Karena Shakhnazarova i "Wiatr ze Wschodu" [93] Roberto Enrico [prawie wszystkie powstały w Europie]. Dopiero w ostatnim okresie udało się aktorowi podreperować mocno nadszarpniętą reputację - dzięki dwóm znakomitym kreacjom: wujka Morrisa w komedii Hugha Hudsona "My Life So Far" [99] oraz tytułowej postaci w dramacie sensacyjnym Paula McGuigana "Gangster Numer Jeden" [00]. Trudno jednak mówić w tym przypadku o renesansie popularności McDowella.
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Pan Linderman (gościnnie)
0.0 2012 Pan Linderman (gościnnie)
0.0 2012 Pan Linderman (gościnnie)
5.1
Silent Hill: Apokalipsa 3D
Silent Hill: Revelation 3D
2012 Leonard Wolf
5.0
Silent Hill: Apokalipsa 3D
Silent Hill: Revelation 3D
2012 Leonard Wolf
0.0 2011 Pan Linderman (gościnnie)
0.0 2011 Pan Linderman (gościnnie)
0.0 2011 Pan Linderman (gościnnie)
0.0 2011 Pan Linderman (gościnnie)
8.0 2010 Pan Linderman (gościnnie)
6.9
Księga ocalenia
Book of Eli, The
2010 Pan Linderman (gościnnie)
7.0 2010 Pan Linderman (gościnnie)
2.6 2010 Pan Linderman (gościnnie)
6.7 2010 Pan Linderman (gościnnie)
7.4 2010 Pan Linderman (gościnnie)
6.0 2009 Pan Linderman (gościnnie)
5.6 2009 Pan Linderman (gościnnie)
7.8
Mentalista
The Mentalist
2008 Bret Stiles (gościnnie)
7.9
Fineasz i Ferb
Phineas and Ferb
2007 Pan Linderman (gościnnie)
7.9
Wojna i pokój
War and Peace
2007 Pan Linderman (gościnnie)
6.8
Mistrzowie science-fiction
Masters of Science Fiction
2007 Pan Linderman (gościnnie)
7.3
Herosi
Heroes
2006 Pan Linderman (gościnnie)
5.5
Klątwa Tutenchamona
Curse of King Tut's Tomb, The
2006 Pan Linderman (gościnnie)
8.1 2006 Pan Linderman (gościnnie)
7.9 2005 Pan Linderman (gościnnie)
7.0 2004 Pan Linderman (gościnnie)
8.0
Ekipa
Entourage
2004 Terrance McQuewick
7.1
Młodzi Tytani
Teen Titans
2003 Pan Linderman (gościnnie)
7.5 2002 Julian Hodge (gościnnie)
8.2
Niesamowite opowieści
Night Visions
2001 Pan Linderman (gościnnie)
5.0 1999 Pan Linderman (gościnnie)
7.2
Wyspa Fantazji
Fantasy Island
1998 Pan Linderman (gościnnie)
6.6 1997 Pan Linderman (gościnnie)
7.8 1997 Brytyjczyk (głos) (gościnnie)
7.9 1997 Pan Linderman (gościnnie)
6.4
Perła
Pearl
1996 Pan Linderman (gościnnie)
7.9
Kapitan Simian i kosmiczne małpy
Captain Simian & The Space Monkeys
1996 Pan Linderman (gościnnie)
8.5
Wing Commander
Wing Commander Academy
1996 Pan Linderman (gościnnie)
7.2 1996 Pan Linderman (gościnnie)
8.0 1996 Pan Linderman (gościnnie)
8.1
Po tamtej stronie
Outer Limits, The
1995 Pan Linderman (gościnnie)
6.6
Kieszonkowe
Milk Money
1994 Pan Linderman (gościnnie)
4.4
Nocny pociąg do Wenecji
Night Train to Venice
1993 Pan Linderman (gościnnie)
7.2
Motomyszy z Marsa
Biker Mice From Mars
1993 Pan Linderman (gościnnie)
6.8 1993 Pan Linderman (gościnnie)
8.7 1992 Pan Linderman (gościnnie)
6.8
Kapitan Planeta
Captain Planet and the Planeteers
1990 Pan Linderman (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Pan Linderman (gościnnie)
6.2 1988 Pan Linderman (gościnnie)
7.1 1986 Pan Linderman (gościnnie)
9.3 1982 Pan Linderman (gościnnie)
0.0 1977 Pan Linderman (gościnnie)
5.5 1967 Pan Linderman (gościnnie)
10.0 1964 Pan Linderman (gościnnie)
8.8 1964 Pan Linderman (gościnnie)
8.6 1962 Pan Linderman (gościnnie)
4.7 1955 Pan Linderman (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Malcolm McDowell filmy Malcolm McDowell najlepsze filmy Malcolm McDowell zdjęcia Malcolm McDowell galeria Malcolm McDowell biografia Malcolm McDowell nominacje Malcolm McDowell nagrody i wyróżnienia Malcolm McDowell filmografia Malcolm McDowell aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.