Maggie Smith
Data urodzenia: 1934-12-28
Miejsce urodzenia: Ilford, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Robert Stephens (29.06.1967 - 06.05.1974, rozwód), 2 synów: Chris Larkin (ur. 19.06.1967) i Toby (ur. 21.04.1969); 2. Beverley Cross (23.08.1975 - 20.03.1998, jego śmierć)

Biografia:
Jest jedną z największych na świecie aktorek teatralnych i filmowych. Była wielokrotnie nagradzana na licznych festiwalach na całym świecie. Dwukrotnie otrzymała Oskara. W 1952 zadebiutowała na scenie spektaklem "The New Faces 1956 Revenue" wystawionym w Nowym Jorku. W 1959 dołączyła do Old Vic Company, w 1962 otrzymała nagrodę Evening Standart dla najlepszej aktorki za rolę Doreen w "The Private Ear" oraz rolę Belindy w "The Public Eye". W 1963 została zaangażowana do The National Theatre i jako Desdemona wystąpiła obok Laurence`a Oliviera w "Othellu". Popularność przyniosła aktorce rola w filmie "The Prime of Miss Jean Brodie" (1969), za którą otrzymała Oskara i nagrodę Society of Film and Arts. Inne filmy z udziałem Maggie Smith to: "Travels with my Aunt" (nominacja do Oskara dla najlepszej aktorki) oraz "Death on the Nile". W 1977 Smith po raz drugi zdobyła Oskara. Tym razem Akademia wyróżniła jej rolę Neil Simon w filmie "California Suite". Za tę kreację otrzymała również Złotego Globa. Piątą nominację do Oskara aktorka otrzymała za rolę w filmie "A Private Function". Za udział w tym filmie zdobyła także nagrodę BAFTA, Złotego Globa i Variety Club Award. Za film "Herbatka z Mussolinim" Maggie Smith została wyróżniona nagrodą BAFTA dla najlepszej aktorki. W 1991 została uhonorowana prestiżową nagrodą Hamburg Shakespeare Prize, a w 1993 przyznano aktorce wyróżnienie Silver BAFTA. Maggie Smith jest członkiem Brithish Film Institute. Ponadto jako patron i mecenas opiekuje się Jane Austen Society.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Violet, hrabina Grantham
7.8
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011 Violet, hrabina Grantham
7.2
Hotel Marigold
Best Exotic Marigold Hotel, The
2011 Muriel Donnelly
8.2 2010 Violet, hrabina Grantham
0.0 2003 Violet, hrabina Grantham
6.8
Goście z zaświatów
Curtain Call
1999 Violet, hrabina Grantham
7.3
Plac Waszyngtona
Washington Square
1997 Violet, hrabina Grantham
7.5
Tajemniczy ogród
Secret Garden, The
1993 Violet, hrabina Grantham
6.9
Zakonnica w przebraniu 2: Powrót do habitu
Sister Act 2: Back in the Habit
1993 Violet, hrabina Grantham
7.0 1992 Violet, hrabina Grantham
8.3 1992 Violet, hrabina Grantham
6.8
Samotna pasja Judith Hearne
Lonely Passion of Judith Hearne, The
1987 Violet, hrabina Grantham
7.6
Pokój z widokiem
Room with a View, A
1985 Violet, hrabina Grantham
6.7
Kwartet
Quartet
1981 Violet, hrabina Grantham
5.5
Oh! Co za urocza wojenka
Oh! What a Lovely War
1969 Violet, hrabina Grantham
6.2 1967 Violet, hrabina Grantham
7.0 1965 Violet, hrabina Grantham
7.6 1955 Violet, hrabina Grantham
6.6 1947 Violet, hrabina Grantham

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Maggie Smith filmy Maggie Smith najlepsze filmy Maggie Smith zdjęcia Maggie Smith galeria Maggie Smith biografia Maggie Smith nominacje Maggie Smith nagrody i wyróżnienia Maggie Smith filmografia Maggie Smith aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.