Magdalena Zawadzka
Data urodzenia: 1944-10-29
Miejsce urodzenia: Filipowice, Polska
Stan cywilny: mąż Gustaw Holoubek (1973 - 06.03.2008, jego śmierć), syn Jan (ur. 04.03.1978)

Biografia:
Magdalena Zawadzka jest absolwentką warszawskiej PWST (1966).Debiutowała jednak już w 1962 roku w filmie "Spotkanie w Bajce".Potem przyszły role w takich m.in. obrazach,jak "Rozwodów nie będzie","Wojna domowa",Sublokator","Pieczone gołąbki","Mały","Mocne uderzenie",a nade wszystko "Pan Wołodyjowski" i w serialu"Przygody Pana Michała".Rola Baśki Wołodyjowskiej przyniosła aktorce ogromną popularność i sympatię widzów,które pogłębiły jej role w Teatrze TV (Lady Mackbeth w "Makbecie" i tytułowa rola w "Poskromieni złośnicy").Magdalena Zawadzka stworzyła też wiele kreacji na scenie Teatru Dramatycznego i Ateneum w Warszawie.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.1 2008 Krystyna
6.0 2004 Ciocia Zuzia (gościnnie)
3.0 1997 Regina Żago-Lalicka
3.9 1994 Jeziorkowska(gościnnie)
5.0 1994 Matka Ani
8.0 1988 Jeziorkowska(gościnnie)
7.4 1977 Ksawunia Woynarowska (gościnnie)
7.8 1976 Jeziorkowska(gościnnie)
5.9 1975 Amelia
6.2 1970 Aktorka, w filmie Zawady grająca "Kalinę"
7.7 1969 Jeziorkowska(gościnnie)
7.5 1966 Katarzyna Zasławska
7.7 1965 Piosenkarka Simona Grabczyk (gościnnie)
7.4 1962 Córka przewodniczącego MRN

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Magdalena Zawadzka filmy Magdalena Zawadzka najlepsze filmy Magdalena Zawadzka zdjęcia Magdalena Zawadzka galeria Magdalena Zawadzka biografia Magdalena Zawadzka nominacje Magdalena Zawadzka nagrody i wyróżnienia Magdalena Zawadzka filmografia Magdalena Zawadzka aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.