Madeleine Stowe
Data urodzenia: 1958-08-18
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: mąż Brian Benben (od 08.08.1986), 2 dzieci: córka May (ur. 1996) i syn

Biografia:
Kariera aktorska Madeleine Stowe zaczęła się przypadkiem. Artystka jest bowiem uzdolnioną pianistką i swoją przyszłość pragnęła związać z muzyką a nie z kinem. Podczas studiów udzielała się jednak w uniwersyteckim kole teatralnym, gdzie została dostrzeżona przez agenta filmowego. Za jego namową Stowe zaczęła występować w produkcjach telewizyjnych. Początkowo były to niewielkie rólki w serialach, ale w bardzo szybkim czasie zaczęto obsadzać ją w rolach pierwszoplanowych. Po raz pierwszy na dużym ekranie Madeleine Stowe wystąpiła w 1986 r. w filmie "Tropical Snow". Niestety decyzją producentów datę wyświetlania przesunięto na rok 1989 i debiut artystki przeszedł niezauważony. Przełom w karierze aktorskiej Madeleine Stowe nastąpił z początkiem lat 90. Wystąpiła wtedy w kilku obrazach, które cieszyły się dużą popularnością wśród krytyków i widzów: "Zemsta", "Ostatni Mohikanin". Następne filmy ugruntowywały jej popularność. W 1994 r. stworzyła bardzo ciekawą kreację w thrillerze Michaele Apteda "Blink", rok później pojawiła się u boku Bruce\'a Willisa i Brada Pitta w "Dwunastu małpach".
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.0 2011 Victoria Grayson
7.3 2007 Victoria Grayson
6.9 2001 Victoria Grayson
8.7 1999 Victoria Grayson
7.6
Gra w serca
Playing by Heart
1998 Victoria Grayson
7.4 1997 Victoria Grayson
7.6
12 małp
Twelve Monkeys
1995 Victoria Grayson
6.3 1994 Victoria Grayson
7.7
Ostatni Mohikanin
Last of the Mohicans, The
1992 Victoria Grayson
6.7
Obsesja namiętności
Unlawful Entry
1992 Victoria Grayson
6.4
Dwóch Jake'ów
Two Jakes, The
1990 Victoria Grayson
7.5
Odwet
Revenge
1990 Victoria Grayson
6.4
Tropikalny śnieg
Tropical Snow
1989 Victoria Grayson
6.5 1981 Victoria Grayson
8.0
Miłość Sary
Beulah Land
1980 Victoria Grayson
6.2 1979 Victoria Grayson
6.5 1975 Victoria Grayson
7.3
Domek na prerii
Little House on the Prairie
1974 Victoria Grayson
7.0 1973 Victoria Grayson

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Madeleine Stowe filmy Madeleine Stowe najlepsze filmy Madeleine Stowe zdjęcia Madeleine Stowe galeria Madeleine Stowe biografia Madeleine Stowe nominacje Madeleine Stowe nagrody i wyróżnienia Madeleine Stowe filmografia Madeleine Stowe aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.