Maciej Pietrzyk
Data urodzenia: 1944-08-01
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska

Biografia:
Artysta malarz, poeta, pieśniarz i aktor. W 1968 roku ukończył warszawską ASP. Dorobek aktorski artysty nie jest znaczący; zadebiutował w 1966 roku epizodyczną rólką w filmie "Małżeństwo z rozsądku" i takież są w większości dokonania Macieja Pietrzyka do dziś: epizody i niewielkie role. W Teatrze Telewizji wystąpił w sztuce Jerzego Przeździeckiego "Zapalniczka" w roli Chłopaka (1975). Na deskach Estrady Stołecznej zaprezentował się szerszej widowni w sztuce Jarosława Abramowa "Dni nieba", kreując rolę Tiko II (1979). Obecnie pozostaje bez teatralnego etatu. W 1981 roku w filmie Andrzeja Wajdy "Człowiek z żelaza" zaśpiewał skomponowaną przez siebie, wzruszającą piosenkę "Do córeczki".
6.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.2 2000 Mecenas Henryk Orliński
6.0 1994 Właściciel dyskoteki
8.3 1990 Bert
7.3 1989 Aktor
7.6 1987 Pasażer zatrzymanego pociągu
8.3 1983 Tragarz
7.1 1976 Arystokrata(niewymieniony w czołówce)
6.5 1966 Widz przypatrujący się handlarzom(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Maciej Pietrzyk filmy Maciej Pietrzyk najlepsze filmy Maciej Pietrzyk zdjęcia Maciej Pietrzyk galeria Maciej Pietrzyk biografia Maciej Pietrzyk nominacje Maciej Pietrzyk nagrody i wyróżnienia Maciej Pietrzyk filmografia Maciej Pietrzyk aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.