Ludwik Benoit
Data urodzenia: 1920-07-18
Miejsce urodzenia: 1992-11-03
Stan cywilny: Wołkowysk, Polska (obecnie Białoruś)

Biografia:
Ludwik Benoit to charakterystyczna postać całej epoki powojennego polskiego filmu. Jego dziadek po mieczu był Francuzem, pochodził z małej historycznej miejscowości pod Paryżem, w której do dziś zachowały się pamiątki z czasów imperium rzymskiego. Rodzina po kądzieli wywodziła się z okolic Łowicza. A on całe swoje życie zawodowe i rodzinne związał z Łodzią, nigdy nie ulegając pokusie przeniesienia się do Warszawy. W 1946r. ukończył Studio Aktorskie Galla w Gdańsku. W 1948r. ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną i razem z żoną, świetną aktorką Marią Zbyszewską, pamiętną między innymi z roli Pawlaczki w "Samych swoich", zaangażował się do Teatru im. Stefana Jaracza, a potem do Nowego, gdzie pracował przez trzydzieści lat, do śmierci (zmarł 3 listopada 1992r. w Łodzi). Znany aktor Mariusz Benoit (ur. 23 listopada 1950r. we Wrocławiu) jest synem tej pary aktorskiej. Nazywano go polskim Bourvilem, bowiem -podobnie jak sławny francuski aktor- genialnie potrafił łączyć w jednej roli elementy komizmu i tragizmu. Porównywano go także do niezapomnianego Fernandela. Nie miał, jak oni, szczęścia do głównych ról, jednak nawet epizody w jego wykonaniu na długo zapadały w pamięć. Kasiarz o złotym sercu ochoczo pomagający zagubionej panience w filmie "Ewa chce spać"(1957) Tadeusza Chmielewskiego -to właśnie on. Wachmistrz Luśnia z "Pana Wołodyjowskiego" (1969) Jerzego Hoffmana, niezawodny druh Małego Rycerza -to także on. Pełen godności wiejskiej prostaczek przygotowujący się do powitania kosmitów w "Big Bang"(1986) Andrzeja KondratiukaTo bardzo ciekawa rola. Szczególnie lubił grywać dla dzieci. Bardzo się cieszył, kiedy w niedzielne popołudnie mógł spotkać się z młodą widownią. Potem, odprężony i odświeżony, spacerkiem wracał na obiad do domu. Popis swoich umiejętności aktorskich dał w takich filmach jak "O dwóch takich co ukradli księżyc"(1962), "Rękopis znaleziony w Saragossie"(1965), "Jak rozpętałem drugą wojnę światową"(1970), "Kłopotliwy gość"(1971), "Noce i dnie"(1975), "Siekierezada"(1986), "Pierścień i róża"(1987), "Pan Samochodzik i praskie tajemnice"(1988), "Mleczna droga"(1990). Był jednym z najdowcipniejszych ludzi w Łodzi.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.7 1992 Mężczyzna z kartą
7.7 1989
6.3 1987 Mechanik Maciejewski
6.2 1987 Gość na przyjęciu zaręczynowym Witka i Ireny
6.3 1987 Szatniarz w 'Arkadii'
6.9
Kołysanka
Lullaby, A (aka Lullabye, The)
1986 Ksiądz
4.5 1986 Janiak, były dozorca "Niesamowitego dworu"
6.7 1986 Kapitan Zerwiłebski
5.0 1985 Okoń
7.2 1983 Kierowca "Kalwinista"
6.8 1979 Ludwik
6.8 1979 Sołtys
7.4 1977 Jozafat
7.6 1976 Żołnierz w szpitalu wojskowym
6.3 1975 Przewoźnik
7.5 1974 Gąsienica, przybrany ojciec Janosika
6.0 1974 Artysta ludowy Rzęsa
7.5 1973 Gąsienica, przybrany ojciec Janosika
7.7 1969 Luśnia Zydor
7.4 1968 Dominik (głos) (niewymieniony w czołó
8.0 1966 Kapitan udzielający wywiadu Tutce
7.0 1966 Dyrektor zakładu w Bolesławcu
6.8 1966 Sakso-wiolonczelista Anatol Surma, sublokator Piegusów
4.0 1966 Młynarz
7.2 1965 Nalepa
8.2 1964 Ojciec Paszeki
7.0 1964 Przewodniczący sądu szlacheckiego
7.2 1959 Magik Barnaba Starski
6.8 1958 Malarz w kościele
7.0 1958 Zawiadowca stacji w Radomiu
7.6 1957 Kasiarz Leon Pistynek "Ptuszko"
5.9 1955 Dziedziała
6.9 1954 Grzesio
5.8 1954 Przewoźnik
5.2 1951 Stangret

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ludwik Benoit filmy Ludwik Benoit najlepsze filmy Ludwik Benoit zdjęcia Ludwik Benoit galeria Ludwik Benoit biografia Ludwik Benoit nominacje Ludwik Benoit nagrody i wyróżnienia Ludwik Benoit filmografia Ludwik Benoit aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.