Lucinda Jenney
Data urodzenia: 1954-04-23
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: mąż Bill Moseley (rozwód), 2 córki, m.in. Marion

Biografia:
Lucina Jenney przyszła na świat 23 kwietnia 1954 roku Nowym Jorku. Od dziecka marzyła o tym aby zostać aktorką. W latach 1977-1981 grała w Little Theatre na Broadway'u w sztuce "Gemini". W roku 1985 zadebiutowała w telewizyjnej produkcji "First Steps". Rok później grała jedna z głównych ról u boku Kathleen Turner i Nicolasa Cage'sa w przeboju "Peggy Sue wyszła za mąż". Popularność zdobyła jednak dopiero dzięki roli Iris w klasycznym dziś "Rain Manie". Następnie pojawiała się w wielkich hitach takich jak np. "Urodzony 4 lipca" i "Thelma i Louise". Była nominowana do Independent Spirit Award za rolę w filmie "Serce Ameryki". Przez następne kilka lat słuch o niej zaginął. Zagrała jedynie drugoplanową rolę w horrorze "Przeklęty". Później zagrała już tylko w czterech hitach "Totalna Magia", "G.I. Jane", "Między piekłem a niebem" oraz "Piękna i Szalona". Dziś występuje raczej w serialach telewizyjnych. Mogliśmy ją oglądać w "24 Godzinach" i "Sześć stóp pod ziemią". Od czasu do czasu grywa w filmach. Niedawno mogliśmy ją oglądać w horrorze "Siła Strachu" gdzie partnerowały jej takie gwiazdy jak Dakota Fanning, Robert De Niro czy Famke Janssen.
6.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
8.2
Dr House
House M.D.
2004 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
8.0 2004 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
8.1 2003 Flora Hawkins (gościnnie)
8.0
Dowody zbrodni
Cold Case
2003 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.5 2002 Zena Davis, kelnerka (gościnnie)
7.0
Przepowiednia
Mothman Prophecies, The
2002 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
8.2
Świat gliniarzy
Shield, The
2002 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.3
Piękna i szalona
Crazy/Beautiful
2001 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.6
Jordan
Crossing Jordan
2001 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.9
Sześć stóp pod ziemią
Six Feet Under
2001 Ex-żona Kennetha (gościnnie)
8.1
Tytani
Remember the Titans
2000 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.8
Zbrodnia i kara na przedmieściu
Crime and Punishment in Suburbia
2000 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.5
Jak zabić psa sąsiada?
How to Kill Your Neighbor's Dog
2000 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.2
Trzynaście dni
Thirteen Days
2000 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.8 2000 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Szeryf Beth McGuire (gościnnie)
7.0 1999 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.4
Głębia oceanu
Deep End of the Ocean, The
1999 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.6
Prezydencki poker
West Wing, The
1999 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.9
Potyczki Amy
Judging Amy
1999 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.1
Totalna magia
Practical Magic
1998 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.8
Między piekłem a niebem
What Dreams May Come
1998 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
5.5
Lekarze z Los Angeles
L.A. Doctors
1998 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.8 1997 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.9
Przybysz
Visitor, The
1997 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.8
Kancelaria adwokacka
Practice, The
1997 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.4
Przeklęty
Thinner
1996 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.4
W rytmie serca
Grace of My Heart
1996 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.0
Nocna zmiana
Late Shift, The
1996 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
9.5
Okrutne ulice
EZ Streets
1996 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.0 1996 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.8
Zostawić Las Vegas
Leaving Las Vegas
1995 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
5.6
Przedstawienie
Matinee
1993 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.9 1993 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.6 1993 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
7.7
Thelma i Louise
Thelma & Louise
1991 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)
6.6
Peggy Sue wyszła za mąż
Peggy Sue Got Married
1986 Siostra Mary Eucharist (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Lucinda Jenney filmy Lucinda Jenney najlepsze filmy Lucinda Jenney zdjęcia Lucinda Jenney galeria Lucinda Jenney biografia Lucinda Jenney nominacje Lucinda Jenney nagrody i wyróżnienia Lucinda Jenney filmografia Lucinda Jenney aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.