Lili Taylor
Data urodzenia: 1967-02-20
Miejsce urodzenia: Glencoe, Illinois, USA
Stan cywilny: mąż Nick Flynn (od 25.11.2009), córka Maeve (ur. 2008)

Biografia:
Lili Taylor wielokrotnie była wyrózniana za swoją pracę prestiżowymi nagrodami. Znana jest przede wszystkim z produkcji niezależnych. W 1995 roku na festiwalu filmowym Sundance otrzymała specjalną nagrodę jury za pracę przy filmach "Girls Town" (była również współautorką scenariusza), "Cold Fever" oraz "I Shot Andy Warhol". Film "Household Saints" przyniósł jej z kolei nagrodę Independent Spirit za rolę drugoplanową. Kolejne wyróżnienia na jej koncie to Blockbuster Award dla najlepszej aktorki drugoplanowej - "Okup" Rona Howarda i zbiorowa nagroda Złotego Globu dla zespołu aktorskiego "Na skróty" Roberta Altmana. Taylor debiutowała na dużym ekranie w filmie "Mystic Pizza", gdzie wystąpiła obok Julii Roberts, pojawiała się również serialach: "Mad About You" oraz w jednym z odcinków serii "Z archiwum X", za rolę tę nominowana była do nagrody Emmy. Taylor debiutowała na deskach teatralnych w broadwayowskiej inscenizacji "Trzech Sióstr" Czechowa. Występowała z grupą teatralną The Naked Angels, później założyła swój własny zespół Machine Full. Wraz z nim wystawiła sztukę "Halcion Days" Toma Gilroy'a, której sama była reżyserką. Zagrała również w produkcji "Aven U Boys" na deskach American Place Theater.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Marty Glenn (gościnnie)
7.2
Gliniarze z Brooklynu
Brooklyn's Finest
2009 Marty Glenn (gościnnie)
0.0 2009 Marty Glenn (gościnnie)
8.0
Żona idealna
The Good Wife
2009 Donna Seabrook (gościnnie)
10.0 2007 Marty Glenn (gościnnie)
7.9
Sześć stóp pod ziemią
Six Feet Under
2001 Lisa Kimmel Fisher
8.4 2000 Marty Glenn (gościnnie)
1.0 1998 Marty Glenn (gościnnie)
2.5 1997 Marty Glenn (gościnnie)
7.4
Okup
Ransom
1996 Marty Glenn (gościnnie)
6.0 1996 Marty Glenn (gościnnie)
0.0 1996 Marty Glenn (gościnnie)
7.6
Cztery pokoje
Four Rooms
1995 Marty Glenn (gościnnie)
7.1
Uzależnienie
Addiction, The
1995 Marty Glenn (gościnnie)
7.4
Pani Parker i krąg jej przyjaciół
Mrs. Parker and the Vicious Circle
1994 Marty Glenn (gościnnie)
7.8 1993 Marty Glenn (gościnnie)
5.8
Uważaj!
Watch It
1993 Marty Glenn (gościnnie)
7.8
Z Archiwum X
The X Files
1993 Marty Glenn (gościnnie)
6.3 1988 Marty Glenn (gościnnie)
4.5 1988 Marty Glenn (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Lili Taylor filmy Lili Taylor najlepsze filmy Lili Taylor zdjęcia Lili Taylor galeria Lili Taylor biografia Lili Taylor nominacje Lili Taylor nagrody i wyróżnienia Lili Taylor filmografia Lili Taylor aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.