Liam Neeson
Data urodzenia: 1952-06-07
Miejsce urodzenia: Ballymena, Irlandia Północna, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Natasha Richardson (03.07.1994 - 18.03.2009, jej śmierć), 2 synów: Michael Antonio (ur. 22.06.1995) i Daniel Jack (ur. 27.08.1996)

Biografia:
Zanim został aktorem zarabiał na życie jako bokser i kierowca ciężarówki. W 1976 r. przyłączył się do Lyric Players' Theater w Belfaście. Po przeprowadzce do Dublina rozpoczął współpracę z Abbey Theater, gdzie znalazł go reżyser John Boorman, który zaangażował go do roli sir Gawaina w obrazie "Excalibur". Przez kilka następnych lat Neeson pojawił się w kilku filmach, jednak bez większego rozgłosu. Dopiero rola Fieldinga w "Misji" zwróciła na niego uwagę krytyków i publiczności. Jednak jeszcze wiele lat przyszło mu czekać na wielki sukces. Do 1993 r. kiedy otrzymał nominację do Oscara za rolę w filmie "Lista Schindlera", pojawił się w wielu filmach, z których kilka, jak na przykład "Mężowie i żony" Woody'ego Allena, czy "Podejrzany" Petera Yatesa, stały się przebojami. Neeson występował również w produkcjach telewizyjnych. W 1984 r. zagrał w serialu "Wyspa Ellis" a dwa lata później w jednym z odcinków "Miami Vice". Aktor ma bardzo ciekawy, charakterystyczny głos i jest bardzo często zatrudniany jako narrator filmów dokumentalnych.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.0 2012 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
8.0
Mroczny Rycerz powstaje
Dark Knight Rises, The
2012 Ra's Al Ghul
6.3
Przetrwanie
Grey, The
2012 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.3
Gniew tytanów
Wrath of the Titans
2012 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.5
Uprowadzona 2
Taken 2
2012 Bryan Mills
7.1
Tożsamość
Unknown
2011 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.3
Starcie tytanów
Clash of the Titans
2010 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.5
Dla niej wszystko
Next Three Days, The
2010 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
8.1 2010 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.6 2009 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.8
Gwiezdne wojny: Wojny klonów
Star Wars: The Clone Wars
2008 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.6
Ponyo
Gake no ue no Ponyo
2008 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
9.0 2002 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.7 2001 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
8.5 2001 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.2
Charlie Cykor
Gun Shy
2000 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
8.7 1999 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.9
Wczoraj i dziś
Before and After
1996 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
8.0 1996 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.6 1994 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.4
Dotyk anioła
Touched by an Angel
1994 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.3
Cudotwórca
Leap of Faith
1992 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.5
Podejrzenie
Under Suspicion
1991 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.8
Prawo krwi
Next of Kin
1989 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.0
Zjawy
High Spirits
1988 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.5
Pula śmierci
Dead Pool, The
1988 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.5
Modlitwa za konających
Prayer for the Dying, A
1987 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.8 1986 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
5.2
Niewinny
Innocent, The
1985 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.4
Bunt na Bounty
Bounty, The
1984 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
7.2
Kariera Emmy Harte
Woman of Substance, A
1984 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.2
Wyspa Ellis
Ellis Island
1984 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)
6.6 1981 Ojciec Sean (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Liam Neeson filmy Liam Neeson najlepsze filmy Liam Neeson zdjęcia Liam Neeson galeria Liam Neeson biografia Liam Neeson nominacje Liam Neeson nagrody i wyróżnienia Liam Neeson filmografia Liam Neeson aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.