Leszek Teleszyński
Data urodzenia: 1947-05-21
Miejsce urodzenia: Kraków, Polska

Biografia:
W 1969 roku ukończył szkołę teatralną w Krakowie. Na krótko związał się z Teatrem Ludowym w Nowej Hucie (1969-71), a od 1971 z teatrami Warszawy: Teatrem Narodowym oraz Polskim, w którym gra do dziś . Dzięki walorom estetycznym, niepospolitej elegancji obsadzany przez reżyserów w rolach amantów. Publiczność zapamiętała jego role w: "Trędowatej" - Ordynat Michorowski, Michała w "Trzeciej części nocy" i "Życiu na gorąco". Współpracował m.innymi z J.Hoffmanem, A.Wajdą, A.Konicem, J.Kutzem, A.Żuławskim. W teatrze m.innymi - z K.Dejmkiem, R.Szejdem, M.Prusem.
7.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.5 2010 Pankiewicz (gościnnie)
4.3 2009 Profesor Rotarski (gościnnie)
7.1 2008 Fotografik Żywisław (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Doktor Głąbski (gościnnie)
4.9
As
2002 Jacek Kamiński
7.3 2000 Ksiądz Muchowiecki
7.6 1999 Parcewicz
6.6 1999 Ojciec Moniki
6.9 1997 Kupiec Dawid Lipowiecki
7.4 1997 Bogacz(gościnnie)
6.4 1996 Ojciec Ewy
6.0 1990 Lauriston
7.5 1988 Strączek
6.5 1988 Krzysztof Werner
6.2 1987 Witek
7.1 1984 Gigi
7.0 1982 Jerzyk
5.7 1978 Redaktor Maj
7.1 1976 Michorowski Waldemar
7.2 1972 Jakub

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Leszek Teleszyński filmy Leszek Teleszyński najlepsze filmy Leszek Teleszyński zdjęcia Leszek Teleszyński galeria Leszek Teleszyński biografia Leszek Teleszyński nominacje Leszek Teleszyński nagrody i wyróżnienia Leszek Teleszyński filmografia Leszek Teleszyński aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.