Leonardo DiCaprio
Data urodzenia: 1974-11-11
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA

Biografia:
Anegdota mówi, iż w czasie ciąży matka DiCaprio często odwiedzała różnego rodzaju wystawy i muzea, twierdząc, że kontakt ze sztuką od najwcześniejszych dni uczyni z jej dziecka artystę. Podczas jednej z takich eskapad poczuła, że synek zaczyna się poruszać, a ponieważ stało się to, kiedy podziwiała jeden z obrazów Da Vinci zdecydowała się na nazwanie swojego dziecka imieniem mistrza - Leonardo. Nie wiadomo ile w tej historii jest prawdy a ile kłamstwa, ale faktem jest, że Leonardo DiCaprio zalicza się dziś do jednego z najlepszych aktorów amerykańskiego kina. Pierwszy raz przed kamerą stanął w wieku 5. lat w serialu "Romper Room". Nie był to zbyt udany start, ponieważ Leonardo prawie został wyrzucony z planu za złe zachowanie. Później parokrotnie występował w reklamówkach i programach edukacyjnych, ale oficjalnie za jego pierwszą ważną rolę uznaje się występ w filmie "Critters 3". W roku 1993 otrzymał swoją "wielką szansę". Po pokonaniu 400. konkurentów podczas trwającego 4 miesiące "castingu" zdobył rolę u boku Roberta De Niro i Ellen Barkin w filmie "Chłopięcy świat". Krytycy byli zachwyceni. Kolejny występ w "Co gryzie Gilberta Grape'?" wprawił widzów w osłupienie. DiCaprio, wcielając się w postać niepełnosprawnego Arniego Grape'a, stworzył postać tak rzeczywistą i przekonywującą, że wielu ludzi wychodziła z kina myśląc, iż oglądali na ekranie naprawdę chorego człowieka. Obecnie Leonardo jest jednym z najpopularniejszych aktorów naszych czasów.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Jack Dawson
8.4
Django
Django Unchained
2012 Calvin Candie
0.0 2011 Jack Dawson
0.0 2011 Jack Dawson
0.0 2011 Jack Dawson
8.2
Wyspa tajemnic
Shutter Island
2010 Jack Dawson
6.6 2001 Jack Dawson
6.7 2001 Jack Dawson
8.7 1999 Jack Dawson
7.1 1998 Jack Dawson
7.2
Człowiek w żelaznej masce
Man in the Iron Mask, The
1998 Jack Dawson
7.5 1997 Jack Dawson
7.4 1997 Jack Dawson
6.4 1997 Jack Dawson
7.2
Pokój Marvina
Marvin's Room
1996 Jack Dawson
7.6
Całkowite zaćmienie
Total Eclipse
1995 Jack Dawson
7.9
Przetrwać w Nowym Jorku
Basketball Diaries, The
1995 Jack Dawson
7.0
Szybcy i martwi
Quick and the Dead, The
1995 Jack Dawson
8.0
Chłopięcy świat
This Boy's Life
1993 Jack Dawson
6.7
Trujący bluszcz
Poison Ivy
1992 Jack Dawson
8.3 1992 Jack Dawson
5.5 1991 Jack Dawson
6.6 1990 Jack Dawson
6.9
Dzieciaki, kłopoty i my
Growing Pains
1985 Jack Dawson
5.6 1984 Jack Dawson

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Leonardo DiCaprio filmy Leonardo DiCaprio najlepsze filmy Leonardo DiCaprio zdjęcia Leonardo DiCaprio galeria Leonardo DiCaprio biografia Leonardo DiCaprio nominacje Leonardo DiCaprio nagrody i wyróżnienia Leonardo DiCaprio filmografia Leonardo DiCaprio aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.