Leonard Pietraszak
Data urodzenia: 1936-11-06
Miejsce urodzenia: Bydgoszcz, Polska
Stan cywilny: żona Wanda Majerówna

Biografia:
Znany i lubiany aktor polski. Studiował chemię na UMK w Toruniu. Na scenie teatralnej zadebiutował 19 listopada 1936 roku. Pół roku później ukończył studia na Wydziale Aktorskim PWSTiF w Łodzi. W latach 1960-1965 był atorem scen poznańskich, po czym przeniósł się do Warszawy. Obecnie jest aktorem teatru Ateneum a także współpracuje z Teatrem Syrena. Polscy kinomani pamiętają go między innymi z kadrów filmów "Vabank" 1 i 2, "Kingsajz", czy też "Czarnych chmur", gdzie wcielił się w postać wielkiego polskiego patrioty.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.4 2011
0.0 2011 Adwokat
7.1 2008 Warcisław
5.6 2005 Aktor Leonard, serialowy "dozorca Feliks" (gościnnie)
5.4 1998 Rotmistrz "Leliwa"
6.8 1998 Krzysztof Kalinowski, mąż Marianny
5.4 1993 Radny Jaskółko
7.6 1988 Henryk
7.5 1987 Kramerko
6.7 1986 Nałęcz, ojciec Aliny
6.0
ESD
1986 Doktor Kowalik
7.7 1984 Gustaw Kramer
7.5 1984
6.1 1983 Świrski
7.7 1982 Carnot Lazare Nicolas
7.7 1981 Gustaw Kramer
7.9 1980 Pułkownik Wacław Wareda
6.9 1980 Piotr Kmita
7.8 1979 malarz
6.7 1978 Malarz Świrski
5.7 1978 Andreas Lossis, pomocnik Maja z greckiej opozycji(gościnnie)
7.0 1976 Ojciec Uli
7.8 1976 Nauczyciel
6.6 1974 Zygfryd
4.5 1974 Redaktor Stefan Walicki
7.4 1974 Karol Stelmach
8.0 1971 Kopyrniok
7.4 1969 Uczestnik bankietu i pogrzebu aktora
6.9 1969 Reuss von Plauen
6.9 1966 Niemiecki żandarm (niewymieniony w czołówce)
7.3 1962 Porucznik Faleński
6.0 1961 Członek sądu koleżeńskiego (niewymieniony w czołówce)
4.7 1961 Hipolit Gronczewski
7.3 1960 (niewymieniony w czołówce)
7.2 1959 (niewymieniony w czołówce)
8.0 1959 Ułan(niewymieniony w czołówce)
6.2 1958 Pilot Dywizjonu 306(niewymieniony w czołówce)
7.0 1958 (niewymieniony w czołówce)
7.6 1957 Motocyklista (niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Leonard Pietraszak filmy Leonard Pietraszak najlepsze filmy Leonard Pietraszak zdjęcia Leonard Pietraszak galeria Leonard Pietraszak biografia Leonard Pietraszak nominacje Leonard Pietraszak nagrody i wyróżnienia Leonard Pietraszak filmografia Leonard Pietraszak aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.