Lenny von Dohlen
Data urodzenia: 1958-12-22
Miejsce urodzenia: Augusta, Georgia, USA
Stan cywilny: żona Marina Drujko (2007 - 2008, rozwód)

Biografia:
Lenny von Dohlen jako dziecko pragnął zostac dżokejem. Po ukończeniu University of Texas w Austin, studiował dramat w Loretto Heights College. Swoją karierę aktorską rozpoczął w wieku 18. lat na scenie teatru w Teksasie w sztuce "Romeo i Julia", a potem: "Hamlet", "The Flowering Peach", "Desire Under the Elms, "Asian Shades", "The Moderati", światowej premierze sztuki "Lulu" oraz w podwójnej roli jako Betty i Jerry w oklaskiwanym spektaklu Caryla Churchilla "Cloud Nine" wystawianym na off-Broadway'u. Po udanych sezonach teatralnych trafił na mały ekran w telefilmie "Kent State"(1981). Jego talent aktorski ujawnił się jako Harold Smith w kilku odcinkach serialu Davida Lyncha "Miasteczko Twin Peaks"(1990) oraz jego późniejszej wersji fabularnej w 1992r. Granym przez siebie postaciom dodaje chłodu, stanowczości, wewnętrznej równowagi i intelektu.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
7.9
Świry
Psych
2006 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
8.0
Zabójcze umysły
Criminal Minds
2005 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
7.5
Zaklinacz dusz
Ghost Whisperer
2005 Steve Wheeler (gościnnie)
7.3 2002 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
7.4
Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną
Twin Peaks: Fire Walk with Me
1992 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
7.2
Jennifer 8
Jennifer Eight
1992 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
7.2 1992 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
8.4 1990 Harold Smith (gościnnie)
7.3
Flash
Flash, The
1990 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
8.4 1990 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
7.9
Młodzi jeźdźcy
Young Riders, The
1989 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
6.4 1985 Profesor Adam Metzger (gościnnie)
7.7
Opowieści z ciemnej strony
Tales from the Darkside
1984 Profesor Adam Metzger (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Lenny von Dohlen filmy Lenny von Dohlen najlepsze filmy Lenny von Dohlen zdjęcia Lenny von Dohlen galeria Lenny von Dohlen biografia Lenny von Dohlen nominacje Lenny von Dohlen nagrody i wyróżnienia Lenny von Dohlen filmografia Lenny von Dohlen aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.