Lauren Holly
Data urodzenia: 1963-10-28
Miejsce urodzenia: Bristol, Pensylwania, USA
Stan cywilny: trzykrotnie zamężna: 1. Danny Quinn (1991-1993, rozwód); 2. Jim Carrey (23.09.1996 - 29.07.1997, rozwód); 3. Francis Greco (od 10.03.2001)

Biografia:
Dorastała w mieście Geneva w stanie Nowy York. Rodzice są profesorami, jej mama Michael Ann jest wykładowcą historii sztuki natomiast tata Grant wykłada literature angielską. Sama Lauren uzyskała dyplom z dziedziny literatury kończąc Sarah Lawrence College, gdzie pokój dzieliła z przyszłą aktorką Robin Givens. Po epizodach jako modelka rozpoczęła kariere filmową. Jej debiut przypadł na film "Seven Minutes in Heaven"(1985). Ta rola podobnie jak rola Nikki w "Band of the Hand" zaprocentowała angazem do opery mydlanej "All my children"(1986-89) za którą otrzymała nominacje do nagrody Emmy. W latach 1992-96 występowała w serialu dla TV CBS "Picket Fences". Przełom nastąpił w 1993r. wraz z rolą żony Bruce'a Lee w "Dragon:The Bruce Lee Story". Następnie odrzuciłą oferte gry w "Ace Ventura: Psi detektyw". Błedu tego nie popełniła rok pózniej i w 1994 wystąpiła u boku przyszłego męża Jima Carreya w kasowym hicie "Głupi i głupszy". Ich romans rozwinął sie juz podczas kręcenia zdjeć a zakończył ślubem w 1996r. Małżeństwo nie trwało długo i zakończyło sie rozwodem w 1997r. Wraz ze wzrostem popularności przyszły kolejne role w "Sabrinie" (1995), "Turbulencji"(1997), "Męskiej grze"(1999) Olivera Stone'a, "Czego pragną kobiety"(2000). W latach 1999-2000 wystepowała rownież w serialu "Szpital dobrej nadziei". Obecnie Kariera Lauren Holly nabiera rozpędu (na ukonczeniu są filmy "The Chumscrubber" i "Fatwa"), jest utalentowaną aktorką z obiecującą przyszłością
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
3.7 2011 Hayley Wilson (gościnnie)
3.9 2010 Hayley Wilson (gościnnie)
0.0 2010 Hayley Wilson (gościnnie)
7.3
Kamuflaż
Covert Affairs
2010 Hayley Wilson (gościnnie)
7.4
Nowe gliny
Rookie Blue
2010 Hayley Wilson (gościnnie)
7.5 2009 Hayley Wilson (gościnnie)
7.7
Punkt krytyczny
Flashpoint
2008 Hayley Wilson (gościnnie)
7.9 2008 Hayley Wilson (gościnnie)
8.5 2005 Hayley Wilson (gościnnie)
7.8
Agenci NCIS
Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service
2003 Hayley Wilson (gościnnie)
7.3 2002 Hayley Wilson (gościnnie)
6.9
Jackie, Ethel & Joan: Kobiety Kennedych
Jackie, Ethel & Joan: The Women of Camelot
2001 Hayley Wilson (gościnnie)
8.2
Spirited Away: W Krainie Bogów
Sen to Chihiro no kamikakushi
2001 Hayley Wilson (gościnnie)
7.0 1999 Hayley Wilson (gościnnie)
6.9 1998 Hayley Wilson (gościnnie)
5.4
Turbulencja
Turbulence
1997 Hayley Wilson (gościnnie)
7.2
Piękne dziewczyny
Beautiful Girls
1996 Hayley Wilson (gościnnie)
6.5
Nagi peryskop
Down Periscope
1996 Hayley Wilson (gościnnie)
6.1
Głupi i głupszy
Dumb & Dumber
1994 Hayley Wilson (gościnnie)
6.9
Szpital Dobrej Nadziei
Chicago Hope
1994 Hayley Wilson (gościnnie)
7.8
Smok: historia Bruce'a Lee
Dragon: The Bruce Lee Story
1993 Hayley Wilson (gościnnie)
7.2 1992 Hayley Wilson (gościnnie)
0.0
Przeciwnicy
Antagonists, The
1991 Hayley Wilson (gościnnie)
10.0 1987 Hayley Wilson (gościnnie)
7.2
Banda jednej ręki
Band of the Hand
1986 Hayley Wilson (gościnnie)
7.1
Posterunek przy Hill Street
Hill Street Blues
1981 Hayley Wilson (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Lauren Holly filmy Lauren Holly najlepsze filmy Lauren Holly zdjęcia Lauren Holly galeria Lauren Holly biografia Lauren Holly nominacje Lauren Holly nagrody i wyróżnienia Lauren Holly filmografia Lauren Holly aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.