Lauren Bacall
Data urodzenia: 1924-09-16
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Humphrey Bogart (21.05.1945 - 14.01.1957, jego śmierć), 2 dzieci: Leslie (ur. 23.08.1952) i Stephen (ur. 06.01.1949); 2. Jason Robards (04.07.1961 - 10.09.1969, rozwód), syn Sam (ur. 16.12.1961)

Biografia:
Wybitna aktorka, która trafiła do filmu w wieku dziewiętnastu lat, jako partnerka Humphreya Bogarta w "Mieć i nie mieć". Później poślubiła tego starszego o dwadzieścia pięć lat aktora, stwarzając wraz z nim zespół nie do pokonania na ekranie i poza nim. Obdarzona, podobnie jak Garbo i Dietrich, androgyniczną urodą, mogła przyjmować szeroką gamę ról, poczynając od bogatej, zagadkowej Vivian w "Wielkim śnie", po oszalałą żonę w melodramacie "Pisane na wietrze". W roku 1974, po paroletniej przerwie, Bacall powróciła na ekrany w "Morderstwie w Orient Expressie", gładko przechodząc do odtwarzania postaci starszych pań. Jej autobiografia "Lauren Bacall, By Myself" została opublikowana w roku 1979. Drugie małżeństwo, z Jasonem Hobardsem Jr. trwało od roku 1961 do 1969.
9.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 (gościnnie) (ona sama)
5.0 2010 (gościnnie) (ona sama)
8.1
Ruchomy zamek Hauru
Hauru no ugoku shiro
2004 (gościnnie) (ona sama)
5.5 2000 (gościnnie) (ona sama)
6.8
Brylanty
Diamonds
1999 (gościnnie) (ona sama)
8.7 1999 (gościnnie) (ona sama)
8.3
Rodzina Soprano
The Sopranos
1999 (gościnnie) (ona sama)
6.0 1997 (gościnnie) (ona sama)
8.7
Raj na Ziemi
Living Edens
1997 (gościnnie) (ona sama)
7.4
Miłość ma dwie twarze
Mirror Has Two Faces, The
1996 (gościnnie) (ona sama)
9.0
Kobiety Hollywood
Hollywood Women
1994 (gościnnie) (ona sama)
0.0 1993 (gościnnie) (ona sama)
5.4 1991 (gościnnie) (ona sama)
7.6 1990 (gościnnie) (ona sama)
5.0 1990 (gościnnie) (ona sama)
6.4
Pan North
Mr. North
1988 (gościnnie) (ona sama)
6.8
Zdrowie
HealtH
1980 (gościnnie) (ona sama)
5.5 1977 (gościnnie) (ona sama)
7.7
Morderstwo w Orient Expressie
Murder on the Orient Express
1974 (gościnnie) (ona sama)
6.8 1974 (gościnnie) (ona sama)
7.3
Ruchomy cel
Harper
1966 (gościnnie) (ona sama)
8.7
Terapia szokowa
Shock Treatment
1964 (gościnnie) (ona sama)
8.0 1963 (gościnnie) (ona sama)
10.0 1961 (gościnnie) (ona sama)
7.3
Doktor Kildare
Dr. Kildare
1961 (gościnnie) (ona sama)
6.8 1959 (gościnnie) (ona sama)
7.6
Żona modna
Designing Woman
1957 (gościnnie) (ona sama)
6.2
Pajęczyna
Cobweb, The
1955 (gościnnie) (ona sama)
6.0
Kobiecy świat
Woman's World
1954 (gościnnie) (ona sama)
7.6
Jak poślubić milionera
How to Marry a Millionaire
1953 (gościnnie) (ona sama)
7.9
Koralowa wyspa
Key Largo
1948 (gościnnie) (ona sama)
7.9
Mroczne przejście
Dark Passage
1947 (gościnnie) (ona sama)
8.2
Wielki sen
Big Sleep, The
1946 (gościnnie) (ona sama)
8.2
Wielki sen
Big Sleep, The
1946 (gościnnie) (ona sama)
5.5 1945 (gościnnie) (ona sama)
7.9
Mieć i nie mieć
To Have and Have Not
1944 (gościnnie) (ona sama)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Lauren Bacall filmy Lauren Bacall najlepsze filmy Lauren Bacall zdjęcia Lauren Bacall galeria Lauren Bacall biografia Lauren Bacall nominacje Lauren Bacall nagrody i wyróżnienia Lauren Bacall filmografia Lauren Bacall aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.