Laura Dern
Data urodzenia: 1967-02-10
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: mąż Ben Harper (od 23.12.2005), 2 dzieci: syn Ellery Walker (ur. 21.08.2001), córka Jaya (ur. 28.11.2004)

Biografia:
Aktorka amerykańska, córka aktora Bruce'a Dern i aktorki Diane Ladd. Po raz pierwszy pojawiła się na ekranie wraz z matką w "White Lighting" (1973) i "Alicja już tu nie mieszka" (1974). Oficjalnie zadebiutowała w "Foxes" Adriana Lyne'a. Jej talent ujawnił się w pełni w "Teachers", gdzie grała ciężarną nastolatkę i w "Masce", gdzie wcieliła się w niewidomą dziewczynę, zakochaną w zeszpeconym, chorym chłopcu. Ulubiona artystka Davida Lyncha, zagrała w jego "Dzikości serca" i "Blue Velvet". Najbardziej wymowną kreację stworzyła jednak w "Rambling Rose" jako niezwykła, urocza kobieta Rose. Za tę rolę zdobyła nominację do Oscara za rolę pierwszoplanową. Nominowana była także jej matka, u boku której występowała w tym filmie. Była tez gwiazdą "Parku Jurajskiego", na planie którego nawiązała romans z Jeffem Goldblumem.
7.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013
6.4
Mistrz
The Master
2012 Helen
5.7
Iluminacja
Enlightened
2011 Amy Jellicoe
5.4 2009 Ciotka Teresa
5.6
Zdrowie taty
Daddy and Them
2001 Ruby
6.9
Park Jurajski 3
Jurassic Park III
2001 Dr Ellie Sattler
5.6
Nowokaina
Novocaine
2001 Jean Noble
5.3
Dr T i kobiety
Dr T and the Women
2000 Peggy
7.9
Dosięgnąć kosmosu
October Sky
1999 Panna Riley
8.7 1999 (gościnnie) (ona sama)
7.6
Prezydencki poker
West Wing, The
1999 Tabatha Fortis (gościnnie)
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997 Katherine / Służąca (głos) (gościnnie
7.6 1994 Susan (gościnnie)
8.0
Doskonały świat
Perfect World, A
1993 Sally Gerber
7.9
Upadłe anioły
Fallen Angels
1993 Annie Ainsley (gościnnie)
6.8 1993 June (głos) (gościnnie)
7.8
Dzikość serca
Wild at Heart
1990 Lula Fortune
7.6
Nawiedzone lato
Haunted Summer
1988 Claire Clairmont
7.8 1986 Sandy Williams
6.6
Gładkie słówka
Smooth Talk
1985 Connie

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Laura Dern filmy Laura Dern najlepsze filmy Laura Dern zdjęcia Laura Dern galeria Laura Dern biografia Laura Dern nominacje Laura Dern nagrody i wyróżnienia Laura Dern filmografia Laura Dern aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.