Lance Henriksen
Data urodzenia: 1940-05-05
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Mary Jane (10.05.1985 - 1988, rozwód), córka Alcamy (ur. 1987); 2. Jane Pollock (22.04.1995 - 16.05.2006, rozwód), córka Sage Ariel (ur. 12.10.1999)

Biografia:
Lance Henriksen to syn marynarza i modelki. Rodzice jednak rzadko bywali w domu, przez co opiekowała się nim babcia. W wieku 12 lat umarła i wtedy to postanowił uciec z domu. Żył głównie na ulicach, często podróżując autostopem lub pociągiem. Z powodu jego niepełnoletności, w wieku 16 lat trafił do aresztu. Podczas krótkiego pobytu w nim, zdał sobie sprawę, że do niczego nie dąży, i wtedy to właśnie postanowił zostać aktorem. Początki jednak nie były łatwe. Próbował dostać się do legendarnego Actors Studio, jednak nie został przyjęty, ponieważ był analfabetą. Zaprzysiągł sobie, że kiedyś uda mu się tam wrócić, i obietnicy dotrzymałpo 15 latach. Po ukończeniu studiów często grywał epizody w ważnych produkcjach takich jak: "Pieskie Popołudnie", "Sieć" czy "Bliskie spotkania trzeciego stopnia". Dzięki przyjaźni z Jamesem Cameronem, zagrał także w kilku jego filmach, z których najważniejsze to: "Pirania II" [1981], "Terminator" [1984], oraz jako android Bishop w "Obcym II" [1986]. Następnie grywał główne role w kultowych już dziś horrorach, między innymi w "Blisko Ciemności" [1987], "Dyniogłowym" [1989], lub też w remake'u popularnego w latach 60' horroru "Studnia i Wahadło" [1991]. Często także grywał czarne charaktery, jak np. sadystyczny Emil Fouchon w "Nieuchwytnym Celu" [1993]. Największą popularność zdobył jednak dzięki roli emerytowanego agenta FBI Franka Blacka, mającego dar widzenia oczami przestępcy dokonującego zbrodnie, w serialu "Millennium" Chrisa Cartera, twórcy kultowego "Z Archiwum X". Dzięki tej roli był aż trzykrotnie nominowany do Złotego Globu oraz dwukrotnie do nagrody Saturna. Lance ma dwie córki i żonę. Nadal również gra w filmach, choć są to głównie produkcje klasy B - ostatnio mogliśmy go widzieć w horrorze "Madhouse" [2004], w filmie sci-fi "Mroczny Wojownik" [04], oraz w niezależnym thrillerze psychologicznym "Mściciel" [06]. Jak sam mówi, lubi także wracać do swoich korzeni, skąd role w filmach: "Obcy kontra Predator" [04] oraz Dyniogłowy część 3 i 4 [06].
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Frank Black (gościnnie)
0.0 2011 Frank Black (gościnnie)
0.0 2011 Frank Black (gościnnie)
0.0 2011 Frank Black (gościnnie)
0.0 2011 Frank Black (gościnnie)
0.0 2011 Frank Black (gościnnie)
0.0 2010 Frank Black (gościnnie)
7.7 2010 Frank Black (gościnnie)
6.0 2010 Frank Black (gościnnie)
0.0 2010 Frank Black (gościnnie)
8.0
Avengers: Potęga i moc
Avengers: Earth's Mightiest Heroes, The
2010 Frank Black (gościnnie)
7.2
Gliniarz z Memphis
Memphis Beat
2010 Frank Black (gościnnie)
0.0 2010 Frank Black (gościnnie)
3.7 2009 Frank Black (gościnnie)
7.7 2009 Benny Stryker (gościnnie)
6.4 2008 Frank Black (gościnnie)
8.0 2007 Frank Black (gościnnie)
6.4 2005 Frank Black (gościnnie)
8.5 2004 Frank Black (gościnnie)
7.8
Agenci NCIS
Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service
2003 Frank Black (gościnnie)
5.9
Krzyk 3
Scream 3
2000 Frank Black (gościnnie)
7.6
Rebelianci
Freedom
2000 Frank Black (gościnnie)
8.0
Ryzykowna Gra
Harsh Realm
1999 Frank Black (gościnnie)
5.5 1999 Frank Black (gościnnie)
7.8
Truposz
Dead Man
1995 Frank Black (gościnnie)
7.6 1995 Frank Black (gościnnie)
7.0
Szybcy i martwi
Quick and the Dead, The
1995 Frank Black (gościnnie)
6.0
Barwy nocy
Color of Night
1994 Frank Black (gościnnie)
7.0
Kolonia karna
No Escape
1994 Frank Black (gościnnie)
6.7
Nieuchwytny cel
Hard Target
1993 Frank Black (gościnnie)
7.8
Z Archiwum X
The X Files
1993 Frank Black (gościnnie)
7.2
Jennifer 8
Jennifer Eight
1992 Frank Black (gościnnie)
7.5
Obcy 3
Alien³
1992 Frank Black (gościnnie)
8.3 1992 Frank Black (gościnnie)
8.3
Towarzysze broni
Comrades in Arms
1991 Frank Black (gościnnie)
6.6
Przystojniak
Johnny Handsome
1989 Frank Black (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Frank Black (gościnnie)
6.6
Blisko ciemności
Near Dark
1987 Frank Black (gościnnie)
7.7 1986 Frank Black (gościnnie)
7.4
Terminator
Terminator, The
1984 Frank Black (gościnnie)
7.1 1984 Frank Black (gościnnie)
7.7
Drużyna "A"
A-Team, The
1983 Frank Black (gościnnie)
7.8 1980 Frank Black (gościnnie)
7.2
Omen II
Damien: Omen II
1978 Frank Black (gościnnie)
7.8
Pieskie popołudnie
Dog Day Afternoon
1975 Frank Black (gościnnie)
8.4 1975 Frank Black (gościnnie)
0.0

0 Frank Black (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Lance Henriksen filmy Lance Henriksen najlepsze filmy Lance Henriksen zdjęcia Lance Henriksen galeria Lance Henriksen biografia Lance Henriksen nominacje Lance Henriksen nagrody i wyróżnienia Lance Henriksen filmografia Lance Henriksen aktor Lance Henriksen scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.