Kurt Russell
Data urodzenia: 1951-03-17
Miejsce urodzenia: Springfield, Massachusetts, USA
Stan cywilny: żona Season Hubley (17.03.1979 - 16.05.1983, rozwód), syn Boston (ur. 16.02.1980)

Biografia:
Karierę aktorską rozpoczął bardzo wcześnie. Zanim skończył 10 lat zadebiutował przed kamerami, a kiedy miał lat 12 był już zatrudniony w telewizji jako odtwórca jednej z ról w serialu "The Travels of Jaimie McPheeters". Przez następnych kilka lat Kurt zagrał w kilkunastu filmach zrobionych przez wytwórnię Disney'a jednak nie przyniosły mu one popularności. W 1979 r. wystąpił w obrazie opowiadającym o życiu Elvisa Presleya za co otrzymał nominację do nagrody Emmy. Jednak prawdziwą popularność przyniósł mu dopiero zrobiony w 1981 r. film "Ucieczka z Nowego Jorku". Obraz stał się przebojem na całym świecie i sprawił, że nazwisko Russella stało się znane. Pod koniec lat 80. gwiazda aktora zaczęła nieco przygasać, ale na szczęście były to tylko przejściowe kłopoty. W 1991 r. Kurt powrócił do popularności rolą w filmie "Ognisty podmuch" a dwa kolejne filmy "Tombstone" i "Gwiezdne wrota" uczyniły z niego jednego z najbardziej kasowych aktorów dekady.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
0.0 2011 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
0.0 2011 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.5
3000 mil do Graceland
3000 Miles to Graceland
2001 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.1
Incydent
Breakdown
1997 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.5
Krytyczna decyzja
Executive Decision
1996 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.7 1994 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.8 1993 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.7
Obsesja namiętności
Unlawful Entry
1992 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.3 1992 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.4
Ognisty podmuch
Backdraft
1991 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.1
Tango i Cash
Tango & Cash
1989 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.8
Dama za burtą
Overboard
1987 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.9
Wielka draka w chińskiej dzielnicy
Big Trouble in Little China
1986 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
5.9
Szybka zmiana
Swing Shift
1984 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.6 1983 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.0 1975 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.8
Najsilniejszy mężczyzna na świecie
Strongest Man in the World, The
1975 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
0.0 1974 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
10.0 1973 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.0 1973 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.5 1973 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.5 1973 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.0 1972 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.0
Błędne koło
Fools' Parade
1971 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.8 1971 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
0.0 1971 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.0 1970 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
10.0 1969 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.5 1969 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.7 1969 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.0 1968 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.0 1968 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.4 1968 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.0 1967 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.9
Za mną chłopcy!
Follow Me, Boys!
1966 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.5 1966 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
10.0 1966 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.4 1965 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.8 1964 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.9 1964 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.8
Wyspa Gilligana
Gilligan's Island
1964 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.7
Co się zdarzyło na Targach Światowych
It Happened at the World's Fair
1963 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.9 1963 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
5.5 1962 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.0 1962 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
6.2 1962 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
10.0 1957 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
7.4 1955 Elvis Presley (głos) (niewymieniony
8.7 1954 Elvis Presley (głos) (niewymieniony

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Kurt Russell filmy Kurt Russell najlepsze filmy Kurt Russell zdjęcia Kurt Russell galeria Kurt Russell biografia Kurt Russell nominacje Kurt Russell nagrody i wyróżnienia Kurt Russell filmografia Kurt Russell aktor Kurt Russell scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.