Krzysztof Kowalewski
Data urodzenia: 1937-03-20
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Vivian (rozwód); 2. Agnieszka Suchora (od 2002), córka Gabriela

Biografia:
Absolwent warszawskiej PWST. Na dużym ekranie zadebiutował w 1960 r. niewielką rolę w "Krzyżakach" w reżyserii Aleksandra Forda. W latach 1970 - 1973 występował w legendarnym STS-ie. Od 1977 r. jest związany z warszawskim teatrem Współczesnym. Największą popularność przyniosły Kowalewskiemu role komediowe, których w swojej karierze ma całe mnóstwo. 12 lutego 1999 r. na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi odsłonięto gwiazdę aktora w nowo powstałej Alei Gwiazd. Krzysztof Kowalewski jest również długoletnim wykładowcą warszawskiej PWST.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.8 2010 Ordynator Zygmunt Łubicz
6.1 2009 Lekarz
4.7 2009 Pułkownik Ryszard Chrom (gościnnie)
7.6
Złomka bujdy na resorach
Mater's Tall Tales
2008 Szeryf (polski dubbing) (gościnnie)
7.1 2008 Major Chełko (gościnnie)
3.8 2007 Karol, ojciec Judyty
7.4
Ratatuj
Ratatouille
2007 Gusteau (polski dubbing)
5.1 2006 Komisarz Zadyma
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Janusz Skalski, ojciec Maxa (gościnnie)
5.4 2003 Generał Mamoń
4.5 2003 Gała, ojciec Sebastiana (gościnnie)
5.8 2003 Ordynator Łubicz
6.1 2002 Leszek Kowalski/ Dżefrej
5.8 2001 Dyrektor szpitala
3.0 2001 Tomasz
7.3 2000 Jan Onufry Zagłoba
4.2 2000 Stanisław Wilczyński
3.5 1999 Krępski, pułkownik UOP
3.0 1999
7.6 1999 Hrehorowicz
4.8 1999 Naczelnik, szef Wieśka (gościnnie)
5.7 1999 Staś Rudzki
5.4 1998 Dowódca straży bankowej
6.8 1998 Profesor Wiesław Wanat
6.9 1997 Tata Irka
6.5 1997 Masarz Bartoszewicz (gościnnie)
6.0 1996 Szef "Laleczki"
5.7 1996 Nauczyciel
6.7 1996 Nauczyciel Geografii
7.5 1995 Kierownik produkcji filmu "Klęska"
6.3 1995 Nauczyciel geografii
6.0 1995 Apolinary, zięć Róży
6.5 1994 Teść Podkówki
6.9 1994 (głos)
5.1 1993 Ojciec Hani (gościnnie)
7.2
Dzieci wiatru
Les Enfants du Vent
1991
6.6 1991 Proboszcz
6.8 1991 Szef komisji wojskowej (gościnnie)
6.4 1991 Proboszcz w Jurowiczach
6.5 1989 Oskar Nowak, dziadek Janki
7.0 1988 Kazimierz Klinger
5.3 1988 Cieślak
6.0 1987 Kucharz Jan
6.7 1987 Jan Cabiński, dyrektor teatru
7.7 1986 Tomasz Michalik, prezes "ważnegu urzędu"
7.3 1985 Pociejak
4.4 1984 "Karus", członek "teatrzyku"
6.9 1983 Krzyżtoporski
7.4 1982 Komendant MO
6.8 1982 Jan Ogródek
6.3 1979 Andrzej, sąsiad Joanny
7.3 1979 Maksymilian Jackowski
7.7 1978 Tadeusz Krzakoski, dyrektor "Pol-Pimu"
6.8 1978 Tata - Andrzej Leśniewski
7.6 1976
6.2 1976 Dyrektor Skowron, ojciec Majki
7.5 1975 Dederkiewicz
7.8 1974 Milicjant przyprowadzony przez administratora
6.6 1974 Syn Bolesława I
7.4 1974 Benek
6.3 1973 Inżynier Adamczewski
6.6 1973 Mąż Teresy
7.0 1973 Mąż Andrzej
6.4 1972 Działacz
5.8 1972 Sąsiad Teresy
6.8 1966 Oficer(niewymieniony w czołówce)
7.1 1961 Sulikowski

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Krzysztof Kowalewski filmy Krzysztof Kowalewski najlepsze filmy Krzysztof Kowalewski zdjęcia Krzysztof Kowalewski galeria Krzysztof Kowalewski biografia Krzysztof Kowalewski nominacje Krzysztof Kowalewski nagrody i wyróżnienia Krzysztof Kowalewski filmografia Krzysztof Kowalewski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.