Kim Basinger
Data urodzenia: 1953-12-08
Miejsce urodzenia: Athens, Georgia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Ron Snyder (12.10.1980 - 01.12.1988, rozwód); 2. Alec Baldwin (19.08.1993 - 03.09.2002, rozwód), córka Ireland Eliesse (ur. 23.10.1995)

Biografia:
Kim Basinger od najmłodszych lat chciała zostać aktorką, jednak nikt z jej rodziny nie traktował tego poważnie. Przyczyną tego był fakt, iż mała Kim była tak nieśmiała, że jej rodzice martwili się, czy nie jest przypadkiem dzieckiem autystycznym. Na szczęście ich obawy okazały się nieuzasadnione a przyszła gwiazda z czasem wyrosła z zachowania, które tak ich niepokoiło. W wieku 16. lat Kim Basinger wzięła udział w wyborach Miss Nastolatek swojego miasteczka i wygrała. Nagrodą był awans do wyborów stanowych, których również została zwyciężczynią i wzięła udział w wyborach Miss Nastolatek Ameryki. Podczas odbywającej się w Nowym Jorku uroczystości Basinger została zauważona przez Eileen Ford, właścicielkę agencji modelek. Zaoferowała ona Kim pracę w swojej firmie. Przyszła aktorka zgodziła się i już kilka lat później była jedną z najpopularniejszych i najlepiej zarabiających modelek amerykańskich. Jej średnia pensja wynosiła około 1000$ dziennie. Jednak Kim Basinger nie porzuciła marzeń o aktorstwie. Przez kilka lat występowała pod pseudonimem "Chelsea" jako piosenkarka w nowojorskich klubach. W 1976 r. przeprowadziła się do Los Angeles, gdzie postanowiła rozpocząć swoją aktorską karierę. Początkowo grywała niewielkie role w serialach telewizyjnych, min. w "Aniołkach Charliego". W 1983 r., chcąc zwrócić na siebie uwagę, zgodziła się na sesję zdjęciową dla "Playboya". Efekt był natychmiastowy. Zaproponowano jej rolę u boku Seana Connery w filmie opowiadającym o przygodach Jamesa Bonda "Nigdy nie mów nigdy" a w roku 1986 reżyser Adrian Lyne zaangażował ją do swojego obrazu pt. "9 1/2 tygodnia". Po tej roli Kim Basinger stała się nie tylko sławna, ale dodatkowo przez wiele osób została uznana za symbol seksu. W 1989 r. będąc u szczytu popularności aktorka kupiła za 20 milionów dolarów miasteczko Braselton w stanie Georgia. Cztery lata później fortuna się od niej odwróciła. Odmawiając zagrania roli w filmie "Uwięziona Helena" Kim Basinger zerwała kontrakt z wytwórnią May Line Pictures za co sąd kazał jej zapłacić 8,1 miliona dolarów kary. Aktorka straciła cały swój majątek, a Braselton zmuszona została sprzedać za sumę zaledwie 1.miliona dolarów. Z opresji uratowało ją w 1993 r. małżeństwo z Alecem Baldwinem. Od tamtej pory Kim Basinger starała się powrócić do swojej dawnej popularności, co udało jej się w roku 1997, kiedy otrzymała Oscara za rolę w filmie "Tajemnice Los Angeles".
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.1 2010 (głos) (ona sama) (gościnnie)
5.3
Informers
Informers, The
2009 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.9 2001 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.1
Marzyłam o Afryce
I Dreamed of Africa
2000 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.6
Tajemnice Los Angeles
L.A. Confidential
1997 (głos) (ona sama) (gościnnie)
8.1 1996 (głos) (ona sama) (gościnnie)
6.2
Niesamowita McCoy
Real McCoy, The
1993 (głos) (ona sama) (gościnnie)
6.6
Ucieczka gangstera
Getaway, The
1993 (głos) (ona sama) (gościnnie)
10.0 1993 (głos) (ona sama) (gościnnie)
6.5
Diagnoza zbrodni
Final Analysis
1992 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.3 1989 (głos) (ona sama) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (ona sama) (gościnnie)
5.9 1987 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.3
9 1/2 tygodnia
Nine 1/2 Weeks
1986 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.4
Nigdy nie mów nigdy
Never Say Never Again
1983 (głos) (ona sama) (gościnnie)
6.5
Gorączka złota
Mother Lode
1982 (głos) (ona sama) (gościnnie)
5.3
Kraj dla twardzieli
Hard Country
1981 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.2
Stąd do wieczności
From Here to Eternity
1980 (głos) (ona sama) (gościnnie)
8.2 1979 (głos) (ona sama) (gościnnie)
6.2 1978 (głos) (ona sama) (gościnnie)
6.0 1976 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.1
Aniołki Charliego
Charlie's Angels
1976 (głos) (ona sama) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Kim Basinger filmy Kim Basinger najlepsze filmy Kim Basinger zdjęcia Kim Basinger galeria Kim Basinger biografia Kim Basinger nominacje Kim Basinger nagrody i wyróżnienia Kim Basinger filmografia Kim Basinger aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.