Kiefer Sutherland
Data urodzenia: 1966-12-21
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Camelia Kath (12.09.1987 - 01.02.1990, rozwód), córka Sarah Jude (ur. 18.02.1988); 2. Kelly Winn (29.06.1996 - 19.05.2004, rozwód)

Biografia:
Kiefer jest synem słynnego aktora Donalda Sutherlanda. Kiedy miał cztery lata jego rodzice rozwiedli się i chłopiec wraz z siostrą wychowywani byli przez matkę, również aktorkę Shirley Douglas. W 1982 r. Kiefer postanowił pójść w ślady swoich rodziców i zaczął uczęszczać na warsztaty teatralne a rok później ojciec załatwił mu małą rólkę w filmie "Max Dugan Returns". Zachęcony tak szybkim rozwojem swojej kariery młody Sutherland rzucił szkołę i całą swoją energię skierował ku aktorstwu. W 1984 r. wystąpił u boku Liv Ullman w kanadyjskim obrazie "Bay Boy". Za rolę w nim artysta otrzymał tak doskonałe recenzje, iż zdecydował się na wyjazd do Ameryki by tam kontynuować swoją karierę. Niestety po przybyciu do Nowego Jorku Sutherland bardzo szybko znalazł się na bezrobociu, ponieważ nie chciał przyjąć żadnej z oferowanych mu ról, głównie w mydlanych operach. Po roku artysta przeprowadził się do Los Angeles by tam spróbować szczęścia. Było to właściwe posunięcie. W 1986 r. Kiefer wystąpił w filmie Roba reinera "Stand by me" a rok później u boku Jasona Patrica zagrał w kultowym obrazie "Zagubieni chłopcy". Od tej pory jego kariera potoczyła się już gładko. W 1988 r. aktor wystąpił w kasowym przeboju "Młode strzelby", który uczynił z niego gwiazdę. W 1990 r. Kiefer związał się ze znaną aktorką Julią Roberts. Ich związek trafił na pierwsze strony gazet i przyczynił się znacznie do zwiększenia popularności obojga artystów. Rok później kochankowie rozstali się w dosyć niekonwencjonalny sposób. Otóż na dzień przed wyznaczoną na 14 czerwca 1991 r. datą ślubu Roberts zostawiła Sutherlanda i wyjechała w towarzystwie innego aktora do Irlandii. Na szczęście wydarzenie to nie zaważyło na karierze artystycznej Kiefera. W 1997 został on nominowany do nagrody MTV Movie Award za rolę w filmie "Czas zabijania". W tym samym roku artysta zadebiutował jako reżyser obrazem "Truth or Consequences, N.M.", który został bardzo dobrze przyjęty przez krytyków.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.1
Ostatni skok (1997)
Truth or Consequences, N.M.
7.9
Upadłe anioły (1993)
Fallen Angels

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.2 2011 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.0
Głupek o poranku
Free Radio
2008 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
8.6 2007 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.1
Narzędzia zbrodni
Desert Saints
2002 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.7
Ogniste rodeo
Cowboy Up
2001 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.7
Droga do wolności
To End All Wars
2001 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.3
Dar z nieba
Picking up the Pieces
2000 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.7
Przynęta
Bait
2000 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.0
Kontrola lotów
Ground Control
1998 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
5.5
Rozstanie
Break Up
1998 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.1
Ostatni skok
Truth or Consequences, N.M.
1997 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.8 1996 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.9
Oko za oko
Eye for an Eye
1996 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.0
Ostatnie dni Frankiego Muchy
Last Days of Frankie the Fly, The
1996 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.6
Zakładniczka
Teresa's Tattoo
1994 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.4
Rodeo w Nowym Jorku
Cowboy Way, The
1994 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.2
Trzej muszkieterowie
Three Musketeers, The
1993 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.0
Zaginiona bez śladu
Vanishing, The
1993 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.9
Upadłe anioły
Fallen Angels
1993 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.7
Ludzie honoru
Few Good Men, A
1992 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.4
Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną
Twin Peaks: Fire Walk with Me
1992 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.3
Linia życia
Flatliners
1990 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.2
Młode strzelby II
Young Guns II
1990 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
5.6
Renegaci
Renegades
1989 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.1
Młode strzelby
Young Guns
1988 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.6
Szalony księżyc
Crazy Moon
1987 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
6.3
Czas zabijania
Killing Time, The
1987 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.3
Straceni chłopcy
Lost Boys, The
1987 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
8.2
Stań przy mnie
Stand by Me
1986 Jack Bauer (głos) (gościnnie)
7.0
Powrót Maxa Dugana
Max Dugan Returns
1983 Jack Bauer (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Kiefer Sutherland filmy Kiefer Sutherland najlepsze filmy Kiefer Sutherland zdjęcia Kiefer Sutherland galeria Kiefer Sutherland biografia Kiefer Sutherland nominacje Kiefer Sutherland nagrody i wyróżnienia Kiefer Sutherland filmografia Kiefer Sutherland aktor Kiefer Sutherland reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.